Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Саопштења | Информисање јавности » Саопштења

У априлу смањен број кривичних дјела, саобраћајних незода и нарушавања јавног реда и мира

| Источно Сарајево | Петак, 13. мај 2022.

У Полицијској управи Источно Сарајево данас је одржана редовна конференција за новинаре, на којој су од стране руководства Управе презентовани резултати рада за мјесец април текуће године.

Начелник ПУ Источно Сарајево Бранимир Шеховац оцијенио је стање безбједности на подручју Управе као стабилно и задовољавајуће. Остварени су јако добри резултати у свим сегментима рада. Нису евдентирана тежа кривична дјела. Остварени су јако добри резултати у области организованог криминалитета, тачније злоупотребе опојних дрога. Отуђења моторних возила нису евидентирана. У области јабног реда и мира нарушавања у већем обиму није било, а у области саобраћаја смањен је укупан број саобраћајних незода. Расвијетљеност кривичних дјела по непознатом починиоцу износи око 46% док је укупна расвијетљеност кривичних дјела 84%.

 Регистровано је укупно 45 кривичних дјела, поднесено 39 извјештаја надлежном тужилаштву против 42 лица, од којих је 9 повратника и један малољетни извршилац. Од укупног броја извршених кривичних дјела, 12 кривичних дјела је по непознатом починиоцу, од који је шест расвијетљено. Из области организованог криминалитета обрађено је 47 предмета у вези са злоупотребом опојних дрога, поднесна су четири извјештаја о почињеном кривичном дјелу тужилаштву против четири лица, поднесена два захтјева о покретању прекршајног поступка из ове области и издато 40 прекршајна налога. Евидентирана су четири кривична дјела из области привредног криминалитета и поднесена два  извјештаја,  против пет лица.

Укупна материјалан штета причињена извршењем овох кривичнигх дјела износи око 47.000КМ, док стечена противправна имовинска штета износи преко 1.200.000,00 КМ

Забиљежено је у априлу 35 нарушавања јавног реда и мира, што је за 16,7% мање него у упоредном периоду прошле године. Поднесена су два захтјева за покретње прекршајног поступка и издато 36 прекршајних налога. У структури прекршаја најчешћи су вријеђање и бахато и дрско понашање.

Забиљежено је смањење броја саобраћајних незгода за 19,6%. Догодила се 41 саобраћајна незгода, незгоса са погинулим лицима није било, двије са теже повријеђеним лицима, шест са лакше повријеђеним лицима и 33 са материјаном штетом.

Регистровано је 2897 прекршаја из области саобраћаја.

Полицјска управа Источно Сарајево наставља и даље да спроводи своје планске превентивне и репресивне активности, у циљу подизања стања безбједности на виши ниво.