Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

Задовољавајуће стање безбједности по свим параметрима

| Градишка | Четвртак, 07. јул 2022.

У Полицијској управи Градишка, данас је одржана конференција за новинаре на којој су презентовани резултати рада за првих шест мјесеци 2022. године. Конференцији су присуствовали начелник Полицијске управе Градишка Бојан Шкорић, начелник Одјељења криминалистичке полиције Бојан Мишетић и начелник Одјељења полиције Дејан Трифковић.

У уводном излагању присутнима се обратио начелник Полицијске управе Градишка Бојан Шкорић, те истакао да је у првих шест мјесеци текуће године на подручју које оперативно покрива Полицијска управа Градишка евидентирано 55 пожара, од којих је 21 шумски пожар, док је у истом периоду претходне године евидентирано 11 пожара.

Обзиром да су времеснки услови погодни за настанак пожара, овом приликом позивамо грађане да поступају у складу са Законом о заштити од пожара који је ступио на снагу у новембру 2019. године којим је прописана и новчана казна од 100 КМ до 1.000 КМ за прекршај физичког лица које пали коров и други пољопривредни отпад, без претходног обавјештавања ватрогасно-спасилачке јединице и не предузме све неопходне радње у циљу спречавања ширења ватре.

Начелник је још једном подсјетио да је у току туристичка сезона, већи је прилив грађана, те сходно томе предузимамо низ појачаних мјера и активности како у области криминалитета, тако и у области јавног реда и безбједности саобраћаја и овом приликом апелујемо на све грађане да се суздрже од свих видова насилног понашања и нарушавања јавног реда и мира, те да учесници у саобраћају поступају у складу са одредбама Закона о основама безбједности саобраћаја на путевима у БиХ.

Овом приликом начелник се захвалио свим новинарима на професионалној сарадњи, као и објективном и благовременом извјештавању о свим битним информацијана у претходном периоду, а са жељом да се таква сарадња настави и убудуће.

Сагледавајући статистичке показатеље по свим параметрима, стање безбједности на подручју Полицијске управе Градишка се може оцијенити као задовољавајуће.

Што се тиче стања из области криминалитета, евидентирана су 193 кривична дјела, што је за 6,8% мање у односу на исти период претходне године када је евидентирано 207 кривичних дјела, а укупно су расвијетљена 184 кривична дјела или 94,8%. По непознатом извршиоцу евидентирано је 50 кривичних дјела, а расвијетљено је 41 кривично дјело или 80,4%.

Анализирајући стање из области јавног реда и мира, евидентирана су 194 нарушавања јавног реда и мира што је за 38,6% више у односу на исти период претходне године када је евидентирано 140 нарушавања.

Сагледавајући статистичке показатеље из области безбједности саобраћаја, благо је повећан број евидентираних саобраћајних незгода за 0,7%, а евидентирано је пет саобраћајних незгода у којој је пет лица смртно страдало, док је у истом периоду претходне године евидентирана једна саобраћајна незгода у којој је двоје лица смртно страдало.

У првих шест мјесеци текуће године евидентирана су 154 мигранта/ у истом периоду 2021. године евидентирано је 435 миграната.

Начелник Одјељења криминалистичке полиције Бојан Мишетић истакао је да су у извјештајном периоду евидентирано161 кривично дјело из области општег криминалитета, осам кривичих дјела је из области злоупотребе опојних дрога, 12 кривичних дјела је из области привредног криминалитета и 12 кривичних дјела из области безбједности саобраћаја.

У посматраном периоду евидентирано је 67 кривичних дјела против имовине, што је за 15,2% мање у односу на исти период претходне године када је евидентирано 79 кривичних дјела, а укупно је расвијетљено 60 кривичних дјела или 88,2%.

Евидентирано је 16 кривичних дјела Тешка крађа“ што је за 11,1% мање у односу на исти период претходне године, док су КДКрађа“ у паду за 26,1%.

Оперативним радом полицијских службеника откривено је осам кривичних дјела и 33 прекршаја у вези злоупотребе опојних дрога, те је пронађена и одузета одређена количина опојне дроге.

Начелник Одјељења полиције Дејан Трифковић је истакао да је у извјештајном периоду евидентиран 241 прекршај из области јавног реда и мира, што је за 37,7% више у односу на исти период претходне године, а који су санкционисани са подношењем 41 захтјева за покретање прекршајног поступка и издавањем 217 прекршајних налога.

Евидентирано је 270 саобраћајних незгода, од којих је 68 незгода са последицама по лица, а 202 саобраћајне незгоде су са материјалном штетом. Пет лица је смртно страдало што је више за три лица у односу на исти период претходне године.

Укупно су евидентирана 8.982 прекршаја из области безбједности саобраћаја што је за 0,8% мање у односу на исти период претходне године када је евидентиран 9.051 прекршај. Поднешено је 126 захтјева за покретање прекршајног поступка и издато је 8.083 прекршајна налога.

Из саобраћаја је искључено 577 возача што је за 13,6% више у односу на исти период претходне године када је из саобраћаја искључено 508 возача. Од тога, 449 возача је искључено због вожње под утицајем алкохола што је за 23,4% више у односу на упоредни период. Такође, из саобраћаја су искључена и 173 возила.