Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

Смањен број саобраћајних незгода и кривичних дјела у протеклих шест мјесеци

| Фоча | Четвртак, 21. јул 2022.

У просторијама Полицијске управе Фоча данас 21.07.2022. године одржана је конференција за медије поводом презентовања резултата рада за шест мјесеци 2022. са упоредним показатељима из 2021. године на којој су присуствовали начелник Полицијске управе Костовић Велимир, начелник Одјељења полиције Воислав Крунић и начелник Одјељења криминалистичке полиције Душко Томовић.

У протеклих шест мјесеци евидентирано је 108 кривичних дјела што је за 3,6% мање у односу на упоредни период, Од укупног броја кривичних дјела по познатом починиоцу пријавњено је 65 кривичних дјела, док су по непознатом починиоцу пријављена 43 кривична дјела, од којих је 29 расвијетљено. Надлежним тужилаштвима поднесен је 101 извјештај против 104 лица.  Када је у питању структура кривичних дјела, евидентирано је 79 кривичних дјела општег криминалитета, 20 кривичних дјела привредног криминалитета, пет кривичних дјела из области безбједности саобраћаја и четири из области злоупотребе опојних дрога. Из области општег криминалитета евидентирано је 79 кривичних дјела, од чега је највећи број имовинских кривичних дјела. Коефицијент укупне расвијетљености кривичних дјела износи 87%, док коефицијент расвијетљености кривичних дјела по непознатом извршиоцу износи 67,4%. Није било евидентираних кривичних дјела са најтежим последицама. Спроведене су три оперативне акције са циљем откривања  кривичних дјела организованог криминалитета.

Укупно је евидентирано 68 случајева нарушавања јавног реда и мира што је више за 7,9% у односу на прошлу годину, као и укупан број прекршаја јавног реда и мира којих је било 84 што је за 6,3% више у односу на 2021. годину. Није било нарушавања јавног реда и мира са пет или више лица. У области безбједности саобраћаја евидентирана је 131 саобраћајна незгода што је за 12,1% мање у односу на прошлу годину. Од укупног броја 106 је са материјалном штетом, 10 са тешко повријеђеним лицем и 19 са лакше повријеђеним лицем. Није било незгода са смртно страдалим лицима.

Начелник Одјељења полиције упутио је апел власницима моторних возила да обрате пажњу на техничку исправност возила јер технички неисправна моторна  возила представљају ризик у саобраћају.