Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

У јулу смањен број нарушавања јавног реда и мира

| Источно Сарајево | Четвртак, 18. август 2022.

 
 У Полицијској управи Источно Сарајево данас је одржана редовна конференција за новинаре, на којој су од стране руководства Управе презентовани резултати рада за мјесец јул текуће године.
Начелник ПУ Источно Сарајево Бранимир Шеховац стање безбједности на подручју Управе оцјенио је као стабилно и задовољавајуће. Нису евдентирана кривична дјела са већим степеном друштвене опасности, нарушавања јавног реда и мира у већем обиму није било, као ни саобраћајних незгода са смртно страдалим лицима. Сарадња са тужилаштвима је јако добра, као и са републичким и инспекцијским органима и комуналном полицијом. У јулу је спроведен низ превентивних и репресивних акција усмјерених на подизање стања безбједности на виши ниво и тако ће бити и у наредном периоду.
 Расвијетљеност кривичних дјела по непознатом починиоцу износи око 52% док је укупна расвијетљеност кривичних дјела 84%.
 Регистровано је укупно 49 кривичних дјела, поднесена су 43 извјештаја надлежном тужилаштву против 54 лица, од којих је седам повратника и осам  малољетних извршилаца. Од укупног броја извршених кривичних дјела, 17 кривичних дјела је по непознатом починиоцу, од који је 9 расвијетљено. Из области организованог криминалитета обрађено је 35 предмета у вези са злоупотребом опојних дрога, поднесна су два извјештаја о почињеном кривичном дјелу тужилаштву против три лица, поднесена су четири захтјева о покретању прекршајног поступка из ове области и издато 28 прекршајних налога. Евидентирано је пет кривичних дјела из области привредног криминалитета и поднесено четири  извјештаја,  против шест лица.
Забиљежено је у априлу 25 нарушавања јавног реда и мира, што је за 39% мање него у упоредном периоду прошле године. Поднесена су четири захтјева за покретње прекршајног поступка, издато 30 прекршајних налога. У структури прекршаја најчешћи су вријеђање и туча и физички напад.
  Догодило се 58 саобраћајних незгода. Незгоде са погинулим лицима није било док су регистроване четири са теже повријеђеним лицима и 18 са лакше повријеђеним лицима. Најчешћи узроци саобраћајних незгода су брзина неприлагођена условима пута и првенство пролаза. Из саобраћаја је искључено 132 возача а њих 100 због вожње под утицајем алкохола.
 Напомињемо да је у току превентивна кампања под називом „101 ЖИВОТ“ коју спроводи МУП РС с циљем смањења броја погинулих на путевима РС у јулу и августу, мјесецима када је је безбједност свих учесника у саобраћају најугроженија.
Полицјска управа Источно Сарајево апелује на све учеснике у саобраћају да поштују саобраћајна правила и прописе штитећи на тај начин своје и животе других учесника у саобраћају.