Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

Потписан Посебни колективни уговор

| Бања Лука | Четвртак, 18. август 2022.

Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач и предсједник Синдиката радника унутрашњих послова Аница Јондић потписали су данас у Бањалуци Посебни колективни уговор.

Министар Лукач је изразио задовољство јер су потписаним уговором унесена одређена побољшања и нема никаквих нових финансијских оптерећења.

Имали смо одређена питања која ће и у наредном периоду бити актуелна да се рјешавају, као што је прековремени рад, јер припадници Министарства унутрашњих послова Републике Српске имају прилично велики број прековремених сати, а с обзиром да полиција има овлаштења и потребе да се нађе на сваком мјесту и у свако вријеме”, рекао је министар Лукач.

Када је ријеч о накнади за превоз, министар Лукач је навео да је то усаглашено са осталим министарствима који потписују посебне колективне уговоре, те да остаје исто као што је и било, да право на ову накнаду остварују радници који су од посла удаљени више од четири километра.

“То је Синдикат апострофирао као два битна питања, о чему ћемо разговарати и у наредном периоду како бисмо пронашли могућност да се прековремени рад у МУП-у плаћа, јер сада радници који имају прековремене сате то компензују за слободне дане”, рекао је министар Лукач.

Предсједница Синдиката Јондић је навела да данас потписани Уговор важи три године, те истакла да је његовим потписивањем омогућен континуитет постојећих права радника унутрашњих послова.

Она је истакла да је циљ синдиката да преговоре искористи да постојећи ниво права подигне на виши ниво, али и да утврди нека нова права.
Кроз нови Посебни колективни уговор значајно смо боље нормативно уредили питање прековременог рада и сматрамо да је то озбиљан корак ка коначном рјешењу, које ће Влада Српске морати да донесе, рекла је предсједница Синдиката Јондић.

Када је ријеч о накнади за превоз радника, она је навела да за сада синдикати и Влада о томе немају заједнички став, али да ће бити настављени преговори како би се нашло правично рјешење у вези са тим.