Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

Висок степен расвијетљености кривичних дјела

| Мркоњић Град | Четвртак, 25. август 2022.

 

     У Полицијској управи Мркоњић Град, данас 25.08.2022. године, одржана је редовна конференција за новинаре поводом презентовања резултата рада за мјесец јул 2022. године. Конференцији су присуствовали замјеник начелникаУправе Бранислав Караулац, начелник Oдјељења полиције Горан Рољићи начелник Одјељења криминалистичке полиције Војислав Томић.

Уводним излагањем, присутнима се обратио замјеник начелника Полицијске управе Бранислав Караулац, који је истакао да је у јулу мјесецу 2022. године стање безбједности на подручју Полицијске управе Мркоњић Градбило задовољавајуће, те да у извјештајном периоду није било евидентираних кривичних дјела нити догађаја који би изазвали већу узнемиреност грађана.Такође, није било евидентираних случајева нарушавања јавног реда и мира у већем обиму.

Караулац је истакао да је у посматраном периоду евидентирано 14(15) кривичних дјела, што је мање за 1 кривично дјело или 6,7% у односу на упоредни период. Од укупног броја евидентираних кривичних дјела 13 је из области општег криминалитета и 1 из области безбједности јавног саобраћаја. Коефицијент расвијетљености свих кривичних дјела износи 92,9%, а коефицијент расвијетљености кривичних дјела по непознатом извршиоцу износи 66,67%.

У јулу мјесецу 2022. године евидентирано је 17(21) случајева нарушавања јавног реда и мира, мање за 4 нарушавања или 19% у односу на упоредни период. Приликом нарушавања јавног реда и мира евидентиранасу22(30) прекршаја, мање за 8 прекршајa или 26,7%.

Што се тиче безбједности саобраћаја, Караулац је истакао да су евидентиране 32(20) саобраћајне незгоде, што је више за 60% у односу на упоредни период. Евидентирано је 11(9) саобраћајних незгода са повријеђеним лицима, што је више за 22,2% у односу на упоредни период. У саобраћајним незгодана 1(2) лице је смртно страдало, што је мање за 50% у односу на упоредни период. Није било теже повријеђених лица, док је лакше тјелесне повреде задобило 18(16) лица што је више за 12,5% у односу на упоредни период.

Захваљујући константним активностима полицијских службеника, из саобраћаја је искључено   200 возача, од чега највише због вожње под утицајем алкохола 186 возача, или 93% од укупног броја искључених возача.

 У току је превентивна кампања под називом „101 ЖИВОТ“ коју спроводи МУП Републике Српске с циљем смањења броја погинулих на путевима Републике Српске у јулу и августу, мјесецима када је је безбједност свих учесника у саобраћају најугроженија.

Полицјска Полицијска управа Мркоњић Град апелује на возаче моторних возила да приликом учествовања у саобраћају поштују саобраћајна правила и прописе, прилагоде брзину кретања условима на путу, не започињу вожњу и не управљају возилом под дејством алкохола, те да одговорним понашањем заштите себе и друге учеснике у сaобраћају.