Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

Министар Лукач у Дервенти

| Бања Лука | Уторак, 27. септембар 2022.

 

Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач и градоначелник Дервенте Милорад Симић данас су у просторијама Полицијске станице Дервента пустили у рад систем видео-надзора у овом граду.

Министар Лукач је овом приликом рекао да су на подручју Дервенте постављене 24 камере, од чега четири паметне које имају много боље могућности.

„Причали смо са градоначелником да већ наредне године овај видео-надзор наставимо да ширимо, јер нам се показао широм Републике Српске веома корисним по питању безбједности свих наших грађана“ рекао је министар Лукач.

Министар Лукач је нагласио да успостављени видео-надзори у локалним заједницама у Републици Српској позитивно утичу на смањење броја евидентираних кривичних дјела и доприносе побољшању безбједносне ситуације, те је позвао и друге локалне заједнице да убудуће улажу и сарађују са МУП-ом како би се обезбједило што сигурније окружење за све грађане. Министар је напоменуо и да су нека кривична дјела у чијем је расвјетљавању помогао видео-надзор, попут разбојништва над радницом кладионице у Дервенти, добила судски епилог, јер је починилац недавно осуђен на осам година затвора.

"Није забиљежена ниједна злоупотреба камера које раде на подручју Полицијске управе Добој, што могу казати и за остале полицијске управе у Републици Српској. Веома је битно да се прати ко има приступ, под шифром, ко је човјек који има приступ видео-надзору", напоменуо је министар Лукач.

Градоначелник Дервенте Милорад Симић изразио је задовољство што се Дервента придружује локалним заједницама које су успоставиле видео-надзор. Он је напоменуо да је до сада Град издвојио нешто више од 90.000 КМ за успостављање видео-надзора и најавио да ће у буџету за идућу годину бити планирано још 50.000 КМ за исту намјену.

Начелник Полицијске управе Добој Слободан Радинковић рекао је да су са паметним камерама покривени сви улази у град из правца Бањалуке, Брода и Добоја. Он је истакао да на паметним камерама постоје флеш лампе које у ноћном моду препознају таблице, те дају јасну слику возила и возача.