Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

Са Центром средњих школа у Требињу реализована „Полицијска радионица за младе“

| Требиње | Сриједа, 09. новембар 2022.

Полицијска управа Требиње је са 40 ученика Центра средњих школа у Требињу, 08. новембра 2022. године, реализована „Полицијску радионицу за младе“ у оквиру пројекта „Социјализација с правом и превенција малољетничког криминала у Републици Српској“.

Радионица се састојала из три дијела, у којима су ученици учествовали и показали занимање за полицијску опрему и полицијски посао. У току првог дијела радионице ученици су се упознали са материјално-техничким средствима које полицијски службеници свакодневно користе у свом раду. Кроз други и трећи дио ученици су се упознали са правима и обавезама које имају као малољетна лица. Такође, полицијски службеници су са њима обрадили теме из Кривичног законика Републике Српске који регулишу кажњавање малољетних лица за почињена кривична дјела. Једна од незаобилазних тема је била и различити облици зависности. Поред зависности као што је зависност од дрога, алокохола, пушења, са њима је обрађена и зависност од интернета, која је у последње вријеме све више заступљена међу младим људима.

Циљ пројекта „Социјализација с правом и превенција малољетничког криминала у Републици Српској“ је смањење стопе малољетничког криминала кроз повећање повјерења ученика у полицијске службенике. Пројекат је реализован у сарадњи са „PH International.

На подручју које Полицијска управа Требиње оперативно покрива, за десет мјесеци 2022. године, евидентирано је 14 малољетника који су починили кривична дјела и два која су евидентирана у као извршиоци прекршаја.