Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Саопштења | Информисање јавности » Саопштења

У мјесецу октобру стање безбједности задовољавајуће у свим сегментима рада

| Источно Сарајево | Петак, 11. новембар 2022.

 

 У Полицијској управи Источно Сарајево данас је одржана редовна конференција за новинаре, на којој су од стране руководства Управе презентовани резултати рада за мјесец октобар текуће године.
Начелник ПУ Источно Сарајево Бранимир Шеховац стање безбједности на подручју Управе оцјенио је као стабилно и задовољавајуће. Нису евдентирана кривична дјела са већим степеном друштвене опасности као ни тежа кривична дјела попут разбојништва. Регистрована су два кривична дјела изазивања опште опасности, која су расвијетљена. Крађе моторних возила није било.  Евидентирано је 13 кривичниих дјела по непознатом починиоцу, од којих је 9 расвијетљено, тако да  расвијетљеност кривичних дјела по непознатом починиоцу износи око 64% док је укупна расвијетљеност кривичних дјела 90%. Нарушавања јавног реда и мира у већем обиму није било, као ни саобраћајних незгода са погинулим лицима.
 Регистровано је укупно 50 кривичних дјела, поднесено 45 извјештаја надлежном тужилаштву против 49 лица, од којих је 20 повратника у извршењу.  Из области организованог криминалитета обрађено је 19 предмета у вези са злоупотребом опојних дрога, поднесна су три  извјештаја о почињеном кривичном дјелу тужилаштву, против четири лица, поднесена три захтјева о покретању прекршајног поступка из ове области и издато 13 прекршајних налога. Евидентирано је једно кривично дјело из области привредног криминалитета и поднесен један  извјештај против једног лица. Укупна материјалана штета причињена извршењем овог кривичног дјела износи око 7.829 КМ.
Забиљежено је у октобру 40 нарушавања јавног реда и мира, што је за 33,3% више него у упоредном периоду прошле године. Поднесено је осам захтјева за покретње прекршајног поступка, издато 37 прекршајних налога и санкционисано 49 лица. У структури прекршаја најчешћи су вријеђање, туча и физички напад.
Догодило се 50 саобраћајних незгода или за 7,4% мање него у упоредном периоду. Регистроване су три са теже повријеђеним, 17 са лакше повријеђеним лицима и 30 са материјаном штетом. Најчешћи узроци саобраћајних незгода су брзина неприлагођена условима на путу, одстојање и првенство пролаза. Из саобраћаја су искључена 82 возача, и привремено одузета два возила од  вишеструких повратника у чињењу прекршаја.
Регистровано је 1795 прекршаја из области саобраћаја.
Изведене су три регионалне и 35 локалних акција контроле у саобраћају.
 Полицијска управа Источно Сарајево наставља и даље да спроводи своје планске превентивне и репресивне активности, у циљу подизања стања безбједности на виши ниво. Још једном апелујемо на све учеснике у саобраћају да поштују саобраћајна правила и прописе, те да је посједовање зимске опреме за сва моторна возила, без обзира на временске услове обавезно у складу са Правилником о саобраћају у зимским условима.