Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Саопштења | Информисање јавности » Саопштења

Поводом крсне славе МУП-а Српске представљена Монографија Министарства унутрашњих послова Републике Српске (1992- 2022)

| Бања Лука | Четвртак, 17. новембар 2022.

Ова монографија је веома значајна, не само за полицију, већ за Републику Српску и опстанак српског народа у њој, изјавио је данас у Бањалуци министар унутрашњих послова Драган Лукач током представљања „Монографије Министарства унутрашњих послова Републике Српске (1992- 2022)“.

Министар Лукач је нагласио да је ово дјело значајно управо зато јер у суштини представља настанак, али и историјски развој овог Министарства.

Он је навео да су кроз Монографију покушали да прикажу суштину развоја МУП-а Српске, начин на који је кроз све ове године испуњавао своје обавезе, те младе генерације које улазе у његов састав.

Министар Лукач је још једном истакао да је МУП прошао многа турбулентна времена, дешавања, ратно и поратно вријеме, али да и данас успјешно функционише.
Предсједник Народне скупштине Ненад Стевандић овом приликом је изјавио да је Министарство унутрашњих послова Републике Српске било први, а данас је једини гарант безбједности у Српској.

Предсједник Стевандић је честитао министру Лукачу и људима из МУП-а за напор који су уложили да ова Монографија угледа свјетлост дана, напомињући да ће генерације које долазе имати сазнање да су сазрели у држави у којој се неко бринуо о томе да документује оно што вриједи сјећања.

Он је нагласио да има посебну емоцију јер је током рата имао прилику да носи униформу МУП-а Републике Српске.

Предсједник Академије наука и умјетности Републике Српске Рајко Кузмановић рекао је да су Полиција и МУП Српске радили и на формирању, али и на томе да у изазовним временима очувају Српску.

Предсједник Академије Кузмановић је рекао да ће ова монографија дати велики допринос развоју институција Републике Српске.

Члан Уређивачког одбора начелник Управе за полицијску обуку Миле Шикман рекао је да се Монографија састоји из два дијела - уводног и главног, да има 308 страница, 340 фотографија и више од 50 шема и графичких приказа.

Према његовим ријечима, то је документ који на научно провјерљив начин приказује развој МУП-а Републике Српске у протеклих 30 година.

Промоцији Монографије присуствовао је и предсједник Владе Радован Вишковић, чланови АНУРС, представници МУП-а Српске, угледни историчари и научни радници.
Монографија Министарства унутрашњих послова Републике Српске 1992-2022. обрађује настанак и развој МУП-а кроз неколико периода, те Полицију Републике Српске данас, са визијом будућности.