Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Сервисне информације | Информисање јавности » Сервисне информације

У октобру укупна ријешеност кривичних дјела 80,5%

| Бања Лука | Петак, 18. новембар 2022.

 

 

У Полицијској управиБањлука,18.11.2022. године,одржана је редовна прес конференција за новинаре поводом презентовања резултата рада за мјесец октобар 2022. године. На прес конференцији су присуствовали начелник ПУ Бањалука Милош Бркић, начелник сектора криминалистичке полиције Јован Стојичић и начелник сектора полиције Тихомир Цвијић.

На подручју Полицијске управе Бањалука у мјесецу октобру текуће године  евидентирано је 168 кривичних дјела што је мање за 6,1 % у односу на упоредни период 2021. годинe кадa је евидентирано 179 кривичних дјела.Укупно је ријешено 136 кривичних дјела или 80,5%, а по непознатом извршиоцу расвијетљено је 46 кривичних дјела или 58,2%.  У посматраном периоду је пријављено 17 кривичних дјела против живота и тијела и расвјетљеност ових кривичних дјела је 100%.  У области злоупотребе опојних дрога откривена су четири кривична дјела, због којих су надлежном тужилаштву достављена три извјештаја којима су обухваћена три осумњичена лица, док је због злоупотребе опојне дроге, прекршајно санкционисано 35 лица.

У  посматраном периодуна подручју Полицијске управе Бањалука евидентирана су 94 случаја нарушавања јавног реда и мира, више за 4,4%, у односу на упоредни период, када је евидентирано 90 случајева нарушавања јавног реда и мира. Евидентиран је један случај  нарушавања јавног реда и мира у већем обиму.

Евидентиране су 384 саобраћајне незгоде, што је више за 11,6%, док су у упоредном периоду  евидентиране 344 саобраћајне незгоде. У овим саобраћајним незгодама три лица су смртно страдала, што је више за 50% у односу на упоредни период, када су смртно страдала два лица. Из саобраћаја су искључена 32 возила и 330 возача, од којих је 301 возач због управљања возилом под дејством алкохола, пет возача због управљања под дејством опојних дрога, девет због управљања возилом без положеног возачког испита и из осталих разлога петнаест.

Полицијска управа Бањалука успјешно је обезбједила 28 јавних окупљања и 197 спортских приредби, од којих су двије са повећаним ризиком.

Имајући у виду наведено,стање безбједности на подручју Полицијске управе се цијени као задовољавајуће.