Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

Укупна расвијетљеност кривичних дјела 85,7 %

| Зворник | Петак, 16. децембар 2022.

  

На редовној конференцији за новинаре која је данас, 16.12.2022. године  одржана у Полицијској управи Зворник, начелник Александар Васиљевић је оцијенио да је стање безбједности на подручју које оперативно покрива ПУ Зворник задовољавајуће.

У мјесецу новембру 2022. године евидентирана су укупно 63 кривична дјела што је за 10,5%  више у односу на исти мјесец претходне године (69). Коефицијент укупне расвијетљености кривичних дјела износи 85,7%, док коефицјент расвијетљености по непознатом извршиоцу износи 64%. Током новембра мјесеца евидентирано је 36 кривичних дјела против имовине, што је и разлог апела грађанима да адекватно и складу са могућностима предузму мјере обезбјеђења своје имовине у вријеме предстојећих празника. Надлежном тужилаштву је поднесен 61 извјештај о почињеним кривичним дјелима против 54 лица. Од тога, 11 лица су повратници у извршењу кривичног дјела и три малољетника у извршењу кривичног дјела. Откривена су три кривична дјела  из области привредног криминалитета. Из области злоупотребе опојних дрога откривено је једно кривично дјело и 10 прекршаја.

У посматраном мјесецу евидентирана су 52 прекршаја из области Закона о јавном реду и миру. Није забиљежен нити један случај нарушавања јавног реда и мира у коме је учествовало више од пет лица. У области безбједности саобраћаја евидентирано је 29 саобраћајних незгода, а што је мање за 11 саобраћајних незгода у односу на исти период прошле године. Евидентиране су двије незгоде са смртно страдалим лицима.  Због управљања возилом под дејством алкохола из саобраћаја је искључено 132 возача. У октобру није било евидентираних кривичних дјела ни прекршаја који су почињених од стране илеганих миграната нити на штету истих.

Полициска управа Зворник, још једном апелује на све грађане да се суздрже од нестручне употребе ватреног оружја и пиротехнике, као и од прекомјерне употребе алкохола и употребе опојних дрога. Одговорним понашањем допринесимо да предстојећи празници прођу мирно и достојанствено, без угрожавања људских живота.