Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Саопштења | Информисање јавности » Саопштења

Усложњено стање безбједности у 2022. години

| Приједор | Уторак, 24. јануар 2023.

 

 На конференцији за новинаре која је одржана данас у просторијама Полицијске управе Приједорначелник Полицијске управе Сретоја Вујановић и начелник Сектора криминалистичке полиције Горан Каран презентовали су резултате рада Полицијске управе за протеклу 2022. годину.

Евидентирано је укупно 888 кривичних дјела, што је за 53 дјела мање у односу на број кривичних дјела евидентиран годину раније. По непознатом извршиоцу извршено је 271 кривично дјело или 30% од укупног броја евидентираних. Расвјетљеност кривичних дјела по непознатом извршиоцу износи 64%, док је проценат укупне расвјетљености 88%.

Начелник Вујановић рекао је да је током протекле године спроведено више оперативних акција усмјерених на откривање и расвјетљавање кривичних дјела. У оквиру акције „Калибар“ расвјетљено је 5 кривичних дјела „Недозвољена производња и промет оружја или експлозивних материја“, за која је надлежном тужилаштву поднесено 5 извјештаја против 7 лица. 

У марту мјесецу евидентирана су 2 кривична дјела „Тешко убиство“.  Радећи на расвјетљавању кривичног дјела „Тешко убиство“ откривено је и расвјетљено кривично дјело „Убиство дјетета при порођају“ за које је надлежном тужилаштву достављен извјештај против једног лица.

Начелник Каран је истакао да је током прошле године евидентирано 69 кривичних дјела привредног криминалитета, од чега 36 коруптивног карактера.

            Из области злоупотребе опојних дрога евидентирана су 52 кривична дјела и 111 прекршаја.

Из области јавног реда и мира евидентирано 509 прекршаја. Сви јавни скупови протекли су без инцидената, а успјешно су обезбјеђене све активности током одржавања општих избора.

            Полицијска управа Приједор је у протеклој години из области безбједности саобраћаја евидентирала 862 саобраћајне незгоде, од чега 11 незгода са 12 смртно страдалих лица (5 возача, 1 сувозач, 2 пјешака, 1 бициклиста, 2 мотоциклиста и 1 возач мопеда).

На крају конференције начелник Вујановић је истакао добро успостављену сарадњу Полицијске управе Приједор са органима локалне самоуправе, правосудним институцијама, удружењима и организацијама, као и са медијима којима се захвалио на објективном информисању.