Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

Одржан округли сто на тему „Полиција и образовање“

| Бања Лука | Сриједа, 29. март 2023.

 

Министар унутрашњих послова Републике Српске Синиша Каран најавио је данас у свом обраћању на округлом столу на тему „Полиција и образовање“ намјеру Министарства да оснује Средњу школу унутрашњих послова, чиме се жели подићи квалитет рада полицијских службеника и надомјестити број потребних полицајаца у Српској.

Округли сто на тему полицијског образовања организован је поводом 4. априла, Дана полиције Републике Српске, а отворили су га министар унутрашнњих послова Синиша Каран и министар просвјете и културе Републике Српске Жељка Стојичић у новим просторијама Управе за полицијску обуку у Центру за обуку у Залужанима.

  Циљ округлог стола била је размјена искустава и идеја за унапређење актуелног полицијског школства.

Министар Каран је навео да се подиже ниво досадашњих обука, те да је обука кључни елемент за будућност и успјешно обављање послова.

У наредних неколико година нама у пензију одлази велики број полицајаца, а посредством Полицијске академије истовремено нисмо могли да бројчано, а посебно квалитетом, надомјестимо тај недостатак. То је кључ зашто смо се опредијелили да уз Полицијску академију оснујемо Средњу школу МУП-арекао је министар Каран.

Према његовим ријечима, МУП Српске истовремено даје велики значај наставку улагања у полицијске објекте у цијелој републици Српској, као и у материјално-техничко опремање свих МУП-ових јединица, посебно специјалних.

Министарка просвјете и културе Жељка Стојчић рекла је да је Средња школа унутрашњих послова потреба МУП-а, те да ће дјеловати у оквиру наведеног министарства.

Школа је замишљена као четворогодишња и у вези с тим радимо нешто што раде и земље у окружењу. Сигурни смо да ће рад те школе допринијети бољој организованости и обучености полицајаца, а тиме и грађана Српске, рекла је он а.

Она је навелада су на том плану, у сарадњи са МУП-ом, урађене све потребне активности да би се приступило доношењу одлуке о оснивању ове школе која ће бити уведена у образовни систем Српске.

Отварању округлог стола присуствовали су и директор полиције Синиша Кострешевић, декан Факултета безбједносних наука Универзитета у Бањалуци Предраг Ћеранић и бројни стручњаци и професори из области безбједности.

Након округлог стола министри и учесници су погледали показну вјежбу полазника Полицијске академије и посјетили нове објекте, просторије, кабинете и учионице Управе за полицијску обуку.