Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

Кампања „Оружје не штити, оружје убија“ у циљу едуковања ученика

| Градишка | Четвртак, 25. мај 2023.

 
 
    Поводом превентивне кампање ,,Оружје не штити, оружје убија“ коју организује Министарство унутрашњих послова Републике Српске, полицијски службеници Полицијске управе Градишка одржали су данас едукативна предавња за ученике првих и других разреда Средњих школа на подручју Града Градишка.
 
    Основни циљ кампање је да се кроз едукативна предавања ученици основних и средњих школа, укаже не само на опасности које носи употреба ватреног оружје, већ и примјере који су нажалост завршили трагично. Ученици ће се такође упознати са процедурама које треба да користе у случају да неко у њиховом окружењу посједује илегално наоружање или пронађе минско-експлозивно средство.
    Имајући у виду да је проблем посједовања илегалног оружја и даље присутан, те да се на јавним површинама готово свакодневно проналазе одбачена минско-експлозивна средства и да су и иста на тај начин учињена доступним грађанима, нарочито дјеци, неопходно је упознати дјецу и грађане са опасностима које носи такво одбацивање оружја и неадекватно и нестручно поступање у случају проналаска истих.
 
     Према оружју треба се односити одговорно, те легално оружје треба држати на безбједном мјесту, што даље од дјеце, а у случају проналаска минско-експлозивног средства или другог илегалног наоружања одмах позвати и обавјестити најближу полицију станицу позивом на „122“.
Кампању Министарство реализује у оквиру пројекта „PILLAR“ уз подршку Развојног програма УН-а (УНДП БиХ) и Координационог одбора за контролу малог оружја и лаког наоружања