Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

На подручју ПУ Бањалука током априла 440 возача искључено из саобраћаја због управљања возилом под дејством алкохола

| Бања Лука | Петак, 26. мај 2023.

 

 У Полицијској управиБањлука,26.05.2023. године,одржана је редовна прес конференција за новинаре поводом презентовања резултата рада за мјесец април  2023. године. На прес конференцији су присуствовали начелник ПУ Бањалука Ђурица Вукелић,  начелник Сектора криминалистичке полиције Славиша Којић и начелник сектора полиције Тихомир Цвијић.

На подручју Полицијске управе Бањалука у мјесецу априлу текуће годинеевидентирано је 129 кривичних дјела што је мање за 5,8 % у односу на упоредни период 2022. годинeкадa је евидентирано 137 кривичних дјела.Укупно је ријешено 110 кривичних дјела или 84%, а по непознатом извршиоцу расвјетљена су 32 кривична дјела или 60,4%.

Током априла је евиденитрано једно кривично дјело веће друштвене опасности и то кривично дјело „Убиство“, које је расвијетљено, а извршилац је уз извјештај о почињеном кривичном дјелу спроведен у Окружно јавно тужилаштво Бањалука.

У посматраном периоду евидентно је смањење имовинских кривичних дјела за 11,6% у односу на упоредни период, односно евдентирано је 61 кривично дјело, док је у истом периоду прошле године евидентирано 69 кривичних дјела.

У области злоупотребе опојних дрога откривена су четири кривична дјела, због којих су надлежном тужилаштву достављена три извјештаја којима су обухваћена четири осумњичена лица. Због злоупотребе опојне дроге, прекршајно је санкционисано осамнаест лица. 

Из обасти привредног криминалитета, током априла је откривено осам кривичних дјела и поднешено је шест извјештаја против седам осумњичених лица.

Едивентирано је 90 случајева нарушавања јавног реда и мира, а у упоредном периоду евидентиран је 81 случај. Нарушавања јавног реда и мира у већем обиму није било.

Саобраћајних незгода у априлу је евидентирано 368, што је више за 5,7%, у односу на  упоредни период када је евидентирано 348 саобраћајних незгода. У овим саобраћајним незгодама два лица су смртно страдала, док у упоредном периоду није било смртно страдалих лица. Из саобраћаја су искључена 24 возила, 480 возача, од којих је 440 због управљања возилом под дејством алкохола, једно лице због управљања под дејством опојних дрога, деветнаест због управљања возилом без положеног возачког испита и из осталих разлога двадесет.

Имајући у виду наведено,стање безбједности на подручју Полицијске управе се цијени као задовољавајуће.