Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

МУП Републике Српске представило је данас нови модернизовани Дежурни оперативни центар

| Бања Лука | Четвртак, 23. септембар 2010.

Министарство унутрашњих послова Републике Српске представило је данас нови модернизовани Дежурни оперативни центар, који ће убудуће моћи не само да учествује, већ и да командује акцијама припадника МУП-а РС, а биће увезан са Републичком управом цивилне заштите.
"Унаприједили смо овај центар да би могао ефикасније да извршава своје законом дефинисане обавезе попут праћења и усмјеравања рада организационих јединица Министарства, да се стара о благовременом, потпуном и тачном информисању, руководи и усмјерава рад и налаже потребне мјере оперативним дежурствима ЦЈБ за поступање у значајнијим безбједносним догађајима, извршеним кривичним дјелима и прекршајима", рекао је министар унутрашњих послова РС Станислав Чађо током презентације.
Он је додао да је циљ модернизације центра и то да буде у складу са начином и методологијама рада дежурних оперативних центара у земљама ЕУ.


"То ћемо остварити стандардизацијом рада, примјеном савремених информационо-комуникационих технологија и сталном едукацијом", рекао је министар Чађо, истакавши да је све што је урађено у модерницазији центра, резултат знања и стручости запослених у МУП-у.
Према његовим ријечима, сада су створени предуслови за успостављање регионалне рачунарске мреже за потребе полиције која има довољан капацитет линкова да подржи пренос података, говора и слике између Центра, оперативних дежурстава у ЦЈБ и дежурних служби.


Директор Полиције РС Гојко Васић рекао је да је од великогзначаја чињеница да је све урађено "властитом памећу и трудом", јер друге државе које броје пет-шест милиона становника нису у могућности да ово купе, јер су системски софтвери прескупи, а могућност одржавања немогућа мисија.

"Ово што данас имамо почетак је покривања комплетног простора РС опремом која ће омогућити успјешно управљање свим оперативним полицијским акцијама, а и оним које подразумијевају спасавање и шире су од самог полицијског дјеловања", појаснио је Васић. Према његовим ријечима, инсталирани рачунари омогућавају оператерима да истовремено примају пријаве, провјеравају одређене податке у електронским базама и да ли се на терену по одређеној пријави одмах и поступа.


"За потпуну доградњу и завршетак овог система требаће још доста рада и новца, али оно што смо направили знатно је испред полицијских агенција у БиХ, па чак и у окружењу", нагласио је Васић.
Замјеник начелника Управе за аналитику, информатику и комуникације МУП-а РС Дивна Ловрић-Бојанић рекла је да је овако опремљен центар потребан МУП-у РС да би се одговорило захтјевима времена.

"Информације полицији морају бити достављене у реалном времену. Мора се омогућити веома брза сарадња са другим хитним службама, а убудуће и са оперативним центрима других полицијских агенција", оцијенила је она.
Дивна Ловрић-Бојанић презентовала је и нове сервисе за грађане који су доступни на интернет страници МУП-а www.mup.vladars.net , попут оног који омогућава увид у фотографију прекршаја регистрованог стационираним радаром, провјере украдених и изгубљених докумената који су проглашени неважећим и могућности приступа интернет сајту путем мобилног телефона.

На интернет странцији постоје и информације за стране држављане на енглеском језику.