Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

Ученицима основних школа у Добоју одржана предавања о опасностима које вребају на интернету

| Добој | Петак, 01. октобар 2010.

Центар јавне безбједности Добој, 01. октобра ове године, организовао је предавања за ученике шестих и седмих разреда основних школа „Свети Сава“, „Доситеј Обрадовић“ и „Вук Карађић“ у Добоју на тему „Едукација дјеце и одраслих о опасностима које вребају на интернету“.

Циљ ових предавања је превентивна заштита намлађих корисника интернета, који су упознати о потенцијалним опасностима које вребају на интернету, као што су: размјењивање инфоrмација кроз чет рум, које одрасле особе са непримјереним намјерама могу искористити као прилику да дјецу наведу на неприхватљива и ризична понашања; неопрезно кориштење блогова путем којих такве особе могу прикупити информације о дјетету; као и друге комуникацијске активности сајбер технологијом путем којих је могуће међувршњачко насиље путем интернета или мобилног телефона.

Током предавања ученици су едуковани и о начинима заштите од могућих облика насиља путем интернета, кориштењем најпознатијих друштвених мрежа или путем мобилних телефона, слањем текстуалних или видео порука које могу нанијети штету власнику мобилног телефона. Поред тога, ученици су упознати која неприхватљива понашања су и законом санкционисана (недозвољени текстуални или видео садржаји путем интернета или мобилног телефона), а поучени су да, уколико сматрају да су они или неко кога познају жртве насиља на интернету или путем мобилног телефона, обавезно се обрате одраслој особи у коју имају повјерења или дирекно на и-мејл адресу МУП-а РС prijavi@ cyber/vtk.net, путем које могу пријавити овакве облике криминалних радњи које су законом санкционисане.

Ученицима су подијељени приручници са корисним савјетим како да се заштите од опасности које вребају на интернету. Школама су уручени приручници који  су првенствено корисни за родитеље са недовољно информатичког знања и који, поред корисних савјете о начинима заштите дјеце од могућих ризика на интернету, садрже и информације о позитивним и корисним странама интернета.