Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Најаве | Информисање јавности » Најаве

ЦЈБ Добој проводи регионалну акцију појачане контроле саобраћаја

| Добој | Уторак, 15. јун 2010.

Центар јавне безбједности Добој, од сутра проводи акцију појачане конторле саобраћаја у циљу смањења саобраћајних несрећа узрокованих прекомјерном брзином кретања возила и непоштивањем других саобраћајних правила и прописа.

Током акције, која ће се током јуна мјесеца проводити на више путних праваца на подручју ЦЈБ Добој, полиција ће репресивно дјеловати и санкционисати све возаче који негативно утичу на стање безбједности саобраћаја, првенствено прекорачењем брзине кретања возилом, претицањем у непрегледним кривинама и другим прекршајима из Закона о безбједности соабраћаја БиХ.

Ради ефикаснијег дјеловања, током акције биће извршена размјена саобраћајних патрола полицијских станица за безбједност саобраћаја из састава ЦЈБ Добој, а приликом контроле саобраћаја користиће се возило са видео надзором.

ЦЈБ Добој је током маја мјесеца ове године провео превентивну акцију у циљу превенције саобраћајних несрећа и заштите учесника у саобраћају, приликом чега су возачима подијељени флајери под називом „Брзина разара живот“, које је израдио МУП РС, заједно са АМС Републике Српске.

На основу аналитичког праћења, за првих пет мјесеци текуће године, на путевима који су у зони одговорности ЦЈБ Добој догодила се 121 саобраћајна несрећа са настрадалим лицима, односно 22,4% мање него у истом периоду претходне године.У овим саобраћајним несрећама смртно је страдало 5 лица, док је у истом периоду претходне године смртно страдало 15 лица. Број тешко повријеђених лица смањен је за 17,5%, а лакше повриејђених за 31% у односу на исти период претходне године. Најчешћи узрок ових саобраћајних несрећа била је неприлагођена брзина условима и стању пута, непрописне радње возилом у саобраћају и непрописно претицање возила.

За првих пет мјесеци текуће године, евидентирана су 703 прекршаја у саобраћају и надежним судовима поднесено 290 захтјева за покретање прекршајног поступка против 520 лица. У истом периоду полиција је на лицу мјеста издала 15.868 налога, за учињене прекршаје за које је законом предвиђена новчана казна.

Регионална акција ЦЈБ Добој треба да допринесе очувању и тенденцији побољшања стања безбједности у саобраћају, које је у првих пет мјесеци ове године знатно повољније у односу на исти период претходне године.