Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

У циљу повећања степена безбједности саобраћаја ЦЈБ Добој проводи кампању „Не брже од живота“

| Добој | Уторак, 19. јул 2011.

У склопу кампање „Не брже од живота“ коју организује  МУП РС, у сарадњи са ЕУПМ-ом,  полицијски службеници ЦЈБ Добој данас су започели са подјелом летака који садрже корисне савјете за безбједну вожњу и упозорења за одговорно понашање према другим учесницима у саобраћају. Циљ ове кампање је да возачима скренемо пажњу да у сезони годишњих одмора треба да буду максимално опрезни када је у питању брзина кретања возила и поштовање саобраћајних правила и прописа.

„Укупно стање безбједности саобраћаја у првих шест мјесеци ове године је незнатно  побољшано у односу на исти период претходне године, јер је евидентирано 5,3% мање саобраћајних незгода. Међутим, уколико стање безбједности саобраћаја посматрамо са аспекта  догађања саобраћајних незгода са повријеђеним лицима, онда биљежимо погоршање, јер је број саобраћајних незгода са погинулим лицима повећан за 75%, са тешко повијеђеним лицима за 23,9% и са лакше повријеђеним лицима за 52,5%, у односу на исти период претходне године“, навео је инспектор за безбједност саобраћаја ЦЈБ Добој, Јовица Жигић, који је истакао да је „у наведеном периоду, поред акција које је завео МУП РС, ЦЈБ Добој самостално организовао и провео 11 регионалних и 42 локалне акције, најчешће усмјерене на контролу брзине кретања возила, алкохолисаности возача и контрлу кориштења кацига за мотоциклисте и бициклисте. Ми смо и ове године, у вријеме туристичке сезоне, када је повећана фреквентност возила и лица у саобраћају, појачали контролу саобраћаја на фреквентнијим путним правцима и на дионицама пута на којима је евидентирано учесталије догађање саобраћајних незгода.“

На путевима који су у безбједносној надлежности ЦЈБ Добој, за шест мјесец текуће године евидентиране су 534 саобраћајне незгода. Број саобраћајних незгода са материјалном штетом смањен је за 17,8%, док је број саобраћајних незгода са посљедицама по лица повећан. У саобраћајним незгодама смртно је страдало 17 лица, тешке тјелесне повреде задобило је 88, а лакше је повријеђено 185 лица.