Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Најаве | Информисање јавности » Најаве

ЦЈБ Добој проводи акцију „Заштитимо дјецу у саобраћају“

| Добој | Петак, 03. септембар 2010.

У оквиру акције коју Министарство унутрашњих послова Републике Српске проводи под називом „Заштитимо дјецу у саобраћају“, Центар јавне безбједности Добој ће током септембра мјесеца предузети већи број превентивних мјера и радњи у циљу повећања општег нивоа безбједности у саобраћају, а посебно безбједности дјеце предшколског и раношколског узраста, која први пута, као пјешаци, учествују у саобраћају.

            Од првог дана школске године, полиција ће бити присутна у близини свих образовних установа, као и на путним правцима којим ће се кретати већи број школске дјеце, а у првој половини мјесеца у свим основним школама биће организована предавања о саобраћајним правилима и прописима.

      Ради безбједног кретања ученика, у вријеме првих школских дана биће обезбјеђено појачано присуство полиције у близини школских објеката. Током смјена ученици најнижих разреда усмјараваће се на набјезбједније правце кретања, возачи ће бити упозорени на смиривање брзине кретања моторних возила, а полиција ће претходно извршити уклањање свих непрописно паркираних возила како би се обезбједила проходност пјешачких површина у близини школа.

            Као дио наведених активности, ЦЈБ Добој ће првог дана школске године, 06.09.2010. године, организовати  дистрибуцију летака, које су обезбиједили МУП РС и АМС Републике Српске. Летак под називом „Возачи опрезно – почела је школска година“, подсјећа возаче на масовније учешће дјеце у саобраћају; летак „Безбједне и опасне радње у саобраћају“ са распоредом часова подстичу најмлађи узраст на поштовање саобраћајних правила и прописа и летак „Родитељи јесте ли свјесни своје одговорности“, подсјећа родитеља на обавезу да укажу дјетету на могуће опасности у саобраћајним ситуацијама.

 

Позивамо новинаре да подрже наведене активности, које медијски могу пропратити у понедељак 06.09.2010. године на сљедећим локацијама:

-         у 11,00  часова испред Основне школе „Вук Караџић“ у Добоју,  

-         у 09,00  часова, испред Основне школе „19 април“ у Дервенти и

-         у 09,00 часова, испред Основне школе „Шамац“ у Шамцу

 

Изјаве за медије даће руководиоци надлежних Полицијских станица за безбједност саобраћаја.