Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

Због прекорачења брзине и непрописног претицања санкционисано 85% контролисаних возача

| Добој | Петак, 10. август 2012.

У циљу подизања нивоа безбједности соабраћаја, Центар јавне безбејдности Добој провео је регионалну акцију појачане контроле саобраћаја са акцентом на прекорачење брзине кретања возила и претицање на непрегледним мјестима. Акција, коју су провеле полицијске станице за безбједност саобраћаја Добој, Дервента и Шамац, трајала је од 16. до 31. јула текуће године.

Контролисано је укупно 959 возача и возила, приликом чега је утврђено укупно 867 прекршаја из Закона о безбједности саобраћаја БиХ. Од тога 655 прекршаја односе се на прекорачење дозвољене брзине кретања, 66 на непрописно претицање и 146 осталих прекршаја. За учињене прекршаје возачима је издато укупно 812 прекршајних налога, односно санкционисано је 85% укупно контролисаних возача.

Од укупног броја контролисаних возача, због прекорачења брзине кретања возила санкционисано је 68,3 % контролисаних возача.

Током акције кориштена су возила са видео надзором.

У јулу мјесецу текуће године на подручју ЦЈБ Добој, евидентирана је укупно 90  саобраћајних незгода, односно 26,2% мање саобраћајних незгода него у истом периоду претходне године (122). Догодиле су се 4 саобраћајне незгоде са погинулим лицима у којима су смртно страдала 4 лица, од тога два пјешака. Догодило се 9 саобраћајних незгода са тешко повријеђеним лицима и 21 саобраћајна незгода са лакше повријеђеним лицима. У саобраћајним незгодама теже је повријеђено 13, а лакше 39 лица. Евидентирано је 56 саобраћајних незгода са материјалном штетом.

Најчешћи узрок ових саобраћајних незгода била је неприлагођена брзина кретања возила и непрописно урађене радње возилом у саобраћају.

У циљу унапређења стања безбједности саобраћаја. ЦЈБ Добој ће и у наредном периоду наставити са планским појачаним активностима усмјереним на контролу учесника у саобраћају, како би, прије свега, превентивно дјеловали на возаче моторних возила да током вожње, поштују саобраћајна правила и прописе.

Центар јавне безбједности Добој апелује на возаче моторних возила да брзину кретања возила прилагоде условима и стању пута, као и атмосферским приликама; да имају у виду оптерећеност појединих путних праваца, чешће се одмарају при дужој вожњи, те да обавезно поштују саобраћајна правила и прописа, како би безбједно по себе и друге, стигли до циљаног одредишта.