Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

Наставак акције ''Прољеће''

| Бањалука | Четвртак, 16. август 2012.

 

Полицијски службеници СКП ЦЈБ Бања Лука су у сарадњи са полицијским службеницима Јединице за подрушку Бања Лука дана 15.08.2012 године на подручју Града Бања Лука лишили слободе следећа лица:

- Б.С. из Бања Луке, због постојања основа сумње да је починио кривична дјела Осигураничка превара и Давање мита,

- Д.Ђ., по занимању полицијски службеник, Судска полиција, због постојања основа сумње да је починио кривично дјело Давање мита,

- Б.В., по занимању полицијски службеник, запослен у Министарству унутрашњих послова Републике Српске - Полицијска станица за безбједност саобраћаја Бања Лука, због постојања основа сумње да је починио кривична дјела Злоупотреба службеног положаја  и Фалсификовање или уништавање службене исправе,

- М.П. из Котор Вароша, због постојања основа сумње да је починио кривично гјело Навођење на овјеру неистинитог садржаја.

Наведена лица су предметна кривична дјела починила у временском периоду од 27.05.2012  до 19.07.2012 године, на тај начин што је Б.С. дана 27.05.2012 године око 04,30 часова у Бања Луци учествовао у саобраћајној незгоди нерегистрованим путничким возилом марке ''Ауди А7'' власништво М.П.

Након тога, С.Б је да би избјегао алкотестирање преко лица Д.Ђ., остварио контак са полицијским службеником Полицијске станице за безбједност саобраћаја Бања Лука Б.В. који је вршио увиђај предметне саобраћајне незгоде и који је том приликом за неутврђену корист пропустио да изврши службену радњу алкотестирање возача. Том приликом је у записник о алкотестирању уписао неистините податке.

Сa обзиром да је предметно путничко возило у тренутку саобраћајне незгоде било нерегистровано, власник возила М.П. је након прикупљене документације, свјестан да је возило учествовало у саобраћаној незгоди и да је технички неисправно, довео у заблуду референта за регистрацију моторних возила у Полицијској станици Котор Варош. Приказујући му лажно чињенично стање дана 01.06.2012 године извршио је регистрацију предметног возила. Након тога, М.П. је прикупљену документацију о саобраћајној незгоди приложио референту ''Croatia osiguranje’’ у пословној јединици Бања Лука, након чега је дана 19.07.2012 године исплаћена каско одштета у износу од око 23.000 КМ.

Над наведеним лицима је у току криминалистичка обрада, а против њих слиједи извјештај Окружном тужилаштву Бања Лука због постојања основа сумње да су починили горе описана кривична дјела.

Полицијски службеник Б.В. ће Рјешењем начелника ЦЈБ Бања Лука бити привремено удаљен из Министарства унутрашњих послова Републике Српске до окончања кривичног и дисциплинског поступка.

Радње које су спроведене су наставак активности у склопу акције ''Прољеће'', коју  Министарство унутрашњих послова  Републике Српске проводи у циљу борбе против корупције.