Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske

УПРАВА КРИМИНАЛИСТИЧКЕ ПОЛИЦИЈЕ

Јединица за општи криминалитет

Одјељење за високотехнолошки криминалитет


Упозорења за грађане


ОПРЕЗ МОГУЋА ЗЛОУПОТРЕБА ПОДАТАКА НА ПЛАТФОРМИ "NETELLER"

Бања Лука | 19. 11.2019. год.

На друштвеној мрежи Фацебоок током новембра мјесеца 2019. године поново је била активна лажна страница компаније „Бинго“ из Тузле на којој је била објављена наградна игра.
Као и у претходно евидентираним случајевима за учествовање у објављеној наградној игри било је потребно лајковати страницу, подијелити објаву на властитом профилу и послати приватну поруку.Учесници лажне наградне игре након тога запримају поруку да су сретни добитници различитих видова награда али ради преузимања награде морали доставити фотографију личног документа и свог лица уз који је било неопходно поставити папир А4 формата са натписом „Neteller“. Поред ове фотографије од учесника се тражи и достављање осталих личних података који нису наведени у личним документима (адреса, контакт телефон и др.).
Министарство унутрашњих послова Републике Српске упозорава грађане да је једини циљ извршиоца, који су креирали лажне Фацебоок странице, на преварни начин прибавити њихове личне податке у сврху злоупотребе због чега се упозоравају грађани да фотографије својих личних документата и своје личне податке не дијеле односно не шаљу путем друштвених мрежа или електронске поште.
У конкретном случају Министарство унутрашњих послова Републике Српске упозорава грађане да сервис „Neteller“ служи за креирање налога/новчаника на име физичких лица. Сервис након што се креирају овакви налози омогућава корисницима налога да купују путем интернета, врше трансфер новца и слично што даље отвара могућности за вишеструке злоупотребе достављених личних података због чега се грађани позивају да уколико су у претходном периоду достављали на овакав начин своје личне податке корисницима лажних Фацебоок страница случајеве без одлагања пријаве најближој полицијској станици.