Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske

УПРАВА КРИМИНАЛИСТИЧКЕ ПОЛИЦИЈЕ

Јединица за општи криминалитет

Одјељење за високотехнолошки криминалитет


Новости


Заштита дјеце на интернету мора бити приоритет свих

Бања Лука | 09. 02.2021. год.

Поводом 9. фебруара, Mеђународног дана сигурног интернета, представници Управе за полицијску обуку Министарства унутрашњих послова Републике Српске одржали су данас предавање у Основној школи Иво Андрић у Бањалуци на тему „Превенција негативности на друштвеним мрежама“. 

            Заштита дјеце и одраслих на интернету дио је Пројекта који МУП Српске реализује већ деценију у сарадњи са основним и средњим школама, а све са циљем подизања свијести дјеце и одраслих о потенцијалним опасностима на интернету, начинима заштите од истих и коме да се обрате у том случају.

            Министарство је у прошлој години евидентирало 34 кривична дјела сексуалног злостављања и искоришавања дјетета, од чега је 15 КД искориштавање дјеце за порнографију, 7 КД упознавање дјеце са порнографијом, 3 КД полно узнемиравање и 1 КД полна уцјена и др.

Неминовна посљедица дигиталног доба у коме живимо јесте масовност кориштења интернета у којој појединац, почев од дјетета, данас у рукама држи уређај са огромним могућностима које му итекако могу користити јер исти осигурава општу повезаност, обилан доток релевантних података, обраду података и сл.

Међутим, прашуме виртуелног свијета имају и своју лошу страну. Најпопуларније мреже код дјеце и младих су „Instagram“, „Snapchat“ i „YouTube“ и у скорије вријеме све више друштвена мрежа „Тик-Ток“.

Друштвена мрежа Тик-Ток, посебно популарна међу дјецом и младима, осмишљена је са циљем креирања и дијељења кратких видео садржаја, а сходно пословној политици Тик-Ток платформе, корисници ове друштвене мреже не могу бити особе млађе од 13 година. Међутим, недавни трагични догађаји из сусједних земаља показали су да у стварности то и није тако. Пракса је показала да је наведена платформа постала погодно тло за постављање изазова међу корисницима (најчешће дјецом) који се могу украсити префиксом бизарни. Бизарни изазов на Тик-Току под називом „blekaut“ није први изазов овог типа који се појавио на некој од друштвених мрежа а за посљедицу је имао људски живот. У протеклом периоду свједочили смо сличним изазовима попут „Плавог кита“, „Сломљене лобање“ и сл. Податак који забрињава јесте масовност употребе наведене апликације од стране дјеце и младих .

Неспорна је чињеница да коришћење сваке друштвене мреже има своје добре и лоше стране, али да би се избјегла лоша страна, предуприједили немили догађаји, те да би се контролисао садржај које дјете конзумира са ове и других платформи, препоручујемо комбинацију два сегмента и то родитељског надзора и техничких могућности заштите:

             -Дјеца и млади се боље од родитеља служе друштвеним мрежама. Да би родитељ био у току са активностима које његово дјете остварује на друштвеној мрежи било би пожељно да родитељ такође преузме апликацију коју користи његово дијете, да се упозна са начином рада и садржајем како би могао са дјететом разоварати о ономе што види на одређеној апликацији. На тај начин ће се приближити дјетету и сазнати више информација о одређеној апликацији.

            - На Тик-Ток платформи родитељима је дата могућност да користе опцију „Ограничени начин рада“ за контролу своје дјеце или породични „Сигурносни начин“ за упаривање свог рачуна с дјететом ради управљања поставкама у потпуности. То је одличан начин да пратите све оно што ваше дијете ради на мрежи.

            - Када се пријави за ТикТок, дијете од 13 до 15 година, његов рачун је према заданим поставкама приватан, само пријатељи могу коментарисати видеозаписе, а други корисници не могу „дуетовати“ с његовим видеозаписима. Само корисници старији од 18 година могу уживо преносити и користити директне поруке, а само корисници старији од 18 година могу куповати, слати или примати виртуелне поклоне.

            На интернет страници Одјељења за високотехнолошки криминалитет МУП-а Српске https://mup.vladars.net/index.php?vijest=vtk може се наћи низ превентивних савјета који се односе на заштиту од свих облика високотехнолошког кримиланитета.