Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske

УПРАВА КРИМИНАЛИСТИЧКЕ ПОЛИЦИЈЕ

Јединица за општи криминалитет

Одјељење за високотехнолошки криминалитет


Новости


Опрез грађанима приликом куповине на интернету за Дан заљубљених

Бања Лука | 13. 02.2021. год.

Министарство унутрашњих послова Републике Српске скреће пажњу грађанима да буду опрезни приликом куповине путем интернета, имајући у виду да се 14. фебруар на међународном нивоу обиљежава као Дан заљубљених, те да је управо у овом периоду повећана куповина, која се у доба пандемије преселила у виртуелно окружење.

Дан заљубљених – Валентиново, прилика је да се особама које волимо, знаком пажње искаже љубав, а овакви посебни догађаји нас чине рањивијим него иначе.

Извршиоци кривичних дела користе овакве прилике да интензивирају своје активности, а грађанима посебну пажњу скрећемо на:

-Лажне интернет странице за куповину;

-Лажне игре на срећу;

-Романтичне преваре;

-Лажне добитничке картице;

-Лажне интеренет странице са рекламама за „Дан заљубљених“

-„Phishing“ линкове и email поруке које промовишу „Дан заљубљених“

Изостанак опреза може проузроковати да се ваш „Дан заљубљених“ претвори у „Управо преварен“ и проузроковати значајне финансијске губитке, губитке личних података, повјерљивих информација, докумената и слично.

Више информација грађани могу добити на интернет страници Одјељења за високотехнолошки криминалитет Министарства унутрашњих послова https://mup.vladars.net/index.php?vijest=vtk, посредством које грађани могу да пријаве такве сумњиве активности.