Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske

УПРАВА КРИМИНАЛИСТИЧКЕ ПОЛИЦИЈЕ

Јединица за општи криминалитет

Одјељење за високотехнолошки криминалитет


Новости


У акцији „Скрипта“ четири лица лишена слободе због компјутерских превара

Бања Лука | 09. 04.2021. год.

Полицијски службеници Одјељења за високотехнолошки криминалитет Управе криминалистичке полиције Министарства унутрашњих послова Републике Српске реализовали су оперативну акцију кодног назива „Скрипта“ са циљем откривања и доказивања кривичних дјела „Компјутерска превара“ и „Прање новца“.

У оквиру наведене акције  полицијски службеници лишили су слободе четири лица и то: С.Д. из Добоја, Д.П. из Модриче, Т.Д. из Лакташа и С.Д. из Приједора, те извршили на претресе на шест локација на подручју Приједора, Добоја, Модриче и општине Лакташи.

У претресима је пронађено и одузето више предмета који ће бити предмет даљег кривичног поступка (мобилни телефони, компјутери, лап топ компјутери, компјутерска опрема, СИМ картице).

 За наведена лица постоје основи сумње да су креирали и користили злонамјерне програме, уз помоћ којих су током 2020. године неовлаштено приступали М:тел-овој апликацији m:go, након чега су вршили допуну већег броја претплатничких картица, да би након тога лично или ангажујући друга лица подизали тако стечени новац кроз систем кладионица и финансијских институција, чиме су причинили материјалну штету у износу изнад 650,000 КМ.

Окружном јавном тужилаштву Бања Лука биће поднесен Извјештај о почињеном кривичном дјелу против лица лишених слободе.