Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske

УПРАВА КРИМИНАЛИСТИЧКЕ ПОЛИЦИЈЕ

Јединица за општи криминалитет

Одјељење за високотехнолошки криминалитет


Новости


Четири лица лишена слободе због искориштавања дјеце за порнографију

Бања Лука | 21. 10.2022. год.

 

      Министарство унутрашњих послова Републике Српске је у протеклом временском периоду (30.09. и 19.10.2022. године) у склопу криминалистичке обраде кодног назива „Систем 2022“ лишило слободе четири лица са подручја Приједора, Добоја, Сребренице и Милића за која постоје основи сумње да су у претходном временском периоду извршила кривично дјело ''Искриштавање дјеце за порнографију''.

Поступајући по наредбама надлежних судова, уз координацију надлежних тужилаштава, извршени су претреси лица, стана и покретних ствари на четири локације за које се утврдило да их користе осумњичена лица и том приликом су пронађена и одузета средства извршења кривичног дјела као што су рачунари, таблети, мобилни телефони, УСБ стикови, меморијске картице, SIM картице и остали уређаји за чување дигиталних података,на којима се налазе фотографије и видео снимци са садржајима сексуалне експлоатације дјеце.

Лица се сумњиче да су кривична дјела извршили на начин што су осумњичени путем интернета посјећивали странице које су садржавале материјале са фотографијама дјечије порнографије, преузимали фотографије и видео снимке са поменутих страница, након чега су користећи друштвене мреже и апликације за комуникацију у више наврата дијелили односно примали поменути садржај. Као апликације и интернет странице које су кориштене истичемо „Facebook, Instagram, Snapchat, Discord, Kik“ и „Telegram. Узраст жртава чији се фотографски и видео материјал користио за извршење предметног кривичног дјела је од 2 до 12 година.

Након завршене криминалистичке обраде, лица су пуштена на слободу а рад по предмету се наставља гдје ће у наредном периоду бити предузимане потребне анализе и вјештачења електронских уређаја и електронских података, прикупљане додатне информације и докази, размијењене информације са релевантним институцијама у земљи и иностранству, након чега ће, против истих лица, надлежним тужилаштвима, бити поднесен извјештај о извршеном кривичном дјелу.