Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske

УПРАВА КРИМИНАЛИСТИЧКЕ ПОЛИЦИЈЕ

Јединица за општи криминалитет

Одјељење за високотехнолошки криминалитет


Новости


Преварама на друштвеним мрежама, оштетили грађане за више од 100.000 КМ

Бања Лука | 09. 12.2022. год.

 

           Полицијски службеници Министарства унутрашњих послова Републике Српске реализовали су под надзором Окружног јавног тужилаштва Требиње криминалистичку истрагу кодног назива ''ТИКЕТ'' у оквиру које се 11 лица са подручја Требиња, Фоче и Чајнича сумњичи да су починила кривична дјела ''Превара'' из члана 230 КЗ РС и ''Прање новца'' из члана 263 КЗ РС.

           Извршени су претреси на 11 локација на подручју Фоче, Требиња и Чајнича и том приликом полицијски службеници су пронашли и одузели предмете који се доводе у везу са извршњем наведених кривичних дјела. Слободе је лишено осам од 11 осумњичених, док су три лица била недоступна. Лица лишена слободе су након криминалистичке обраде, пуштена на слободу.

           Осумњичени су наведена кривична дјела починили тако што сусе,  у протеклом временском периоду, путем профила на друштвеним мрежамаФејсбук и Инстаграм, рекламирали да посједују информације о намјештеним спортским мечевима. Помоћу апликација за комуникацију путем интернета (''Viber'', WhatsApp'', ''Messenger'') су ступали у контакт са оштећеним лицима из Србије, Хрватске, Црне Горе и других земаља, те су их лaжним прикaзивaњeми прикривaњeм чињeницa, држали у заблуди,у погледу тога да посједују информације о намјештеним спортским мечевима.

Наводили суоштећене да,  путем сервиса за слање новца ''Western Union'', ''RIA-e money transfer'', ''Међународна поштанска упутница'' и ''Moneygram'', уплаћују новац у сврху наводног клађења, на име лица која су ангажована за те потребе, као и на имена самих осумњичених.

           По извршеној уплати новца, оштећени су у даљњој комуникацији одржавани у заблуди да су остварили добитак на кладионици (осумњичени су им слали фотографије фалсификованих добитних тикета и уплатница новца на име оштећених) те им је, у име различитих измишљених трошкова и провизија за слање новца, тражено да уплате још новца.

            Противправна имовинска корист настала вршењем горе поменутих кривичних дјела износи више од 100.000 КМ.

                     Апелујемо на грађане да приликом комуникације на друштвеним мрежама буду опрезни и не вјерују особама које креирају профиле на којима објављују фотографије новца, накита, наводно добитних тикета, као и изјава особа, које су наводно остварили новчани добитак сарађујући са њима. Наглашавамо да се у овим случајевима увијек ради о покушају преваре.