Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske

УПРАВА КРИМИНАЛИСТИЧКЕ ПОЛИЦИЈЕ

Јединица за општи криминалитет

Одјељење за високотехнолошки криминалитет


Новости


У акцији „Карика“ лишено слободе шест лица

Бања Лука | 25. 01.2023. год.

 

Полицијски службеници Одјељења за високотехнолошки криминалитет Управе криминалистичке полиције Министарства унутрашњих послова Републике Српске су јуче, 24.01.2023. године, у оквиру акције кодног назива „Карика 2022“, лишили слободе шест лица иницијала Е.Ђ, М.Ђ, С.Ш, К.К, М.П и П.Г. због сумње да су починила кривична дјела „Искориштавање компјутерске мреже или комуникације другим техничким средствима за извршење кривичних дјела сексуалног злостављања или искориштавања дјетета“ из члана 178., „Искориштавање дјеце за порнографију“ из члана 175. и „Упознавање дјеце са порнографијом“ из члана 177.  Кривичног законика Републике Српске.
На основу наредби Основног суда у Бијељини, а под надзором Окружног јавног тужилаштва у Бијељини, на седам локација је извршен претрес кућа и помоћних објеката које су користила осумњичена лица, а којом приликом су пронађени и одузети мобилни телефони, уређаји за похрањивање дигиталних података, СИМ и меморијске картице, као и други докази који се доводе у везу са извршењем кривичних дјела.
Лица се сумњиче да су у протеклом временском периоду путем друштвених мрежа врбовала дјецу, затим их наводили на израду садржаја дјечије порнографије, те их упознавали са порнографијом шаљући им фотографски и видео материјал порнографског садржаја. Такође,  сумњиче се да су покушавала договорити састанке са дјецом ради вршења обљубе.
Лица су данас предата у Окружно јавно тужилаштво у Бијељини уз Извјештај о почињемом крвичином дјелу.
Наведена акција спроведена је у сарадњи са полицијским службеницима полицијских управа Бијељина, Бања Лука, Зворник, Добој, Приједор и полицијским службеницима Министарства унутрашњих послова Средње-босанског кантона, ПУ Травник.