Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske

УПРАВА КРИМИНАЛИСТИЧКЕ ПОЛИЦИЈЕ

Јединица за општи криминалитет

Одјељење за високотехнолошки криминалитет


Новости


Директор Кострешевић отворио Међународну конференцију посвећену сајбер криминалу

Бања Лука | 28. 03.2023. год.

Директор полиције Републике Српске Синиша Кострешевић отворио је данас са Регионалним координатором SEPCA-е, менаџером пројекта из Криминалистичке полиције Аустрије Еленом Гертом (Elena Gherta) и пројектним менаџером "ajProsids-2" (iPROCEEDS-2) Савјета Европе Данијелом Цуциуриану (Daniel Cuciurianu) стручну конференцију "Земље SEPCA у борби против сајбер криминала" која се одржава у Бањалуци .

"Организовали смо низ догађаја који имају за циљ побољшање сарадње у области свих безбједносних аспеката на територији Асоцијације шефова полиција Југоисточне европе - SEPCA. Ово је добра прилика за размјену искустава, начина и метода рада, како бисмо подигли борбу против сајбер криминалитета и уопштено рад на сајбер безбједности на виши ниво", рекао је директор Кострешевић.

Он је изјавио да је неопходно константно усавршавање и размјена искустава у области борбе против сајбер криминала, како би борба против негативних појава била што успјешнија, јер је сајбер простор такав да се у њему свакодневно могу појављивати нове пријетње.

Директор Кострешевић је напоменуо да је сајбер криминалитет глобална пријетња, те да је у Републици Српској било на десетине напада путем разних такозваних "рансомвера", који су из године у годину један од најучесталијих облика сајбер криминалитета.

"Циљ нам је да на конференцији размијенимо што више искустава и података који су у вези са овим нападима, али и да разговарамо о сајбер-тероризму, односно начину на који одређене групације људи користе модерне технологије како би изазвали узнемиреност грађана", рекао је директор Кострешевић.

Он је подсјетио да је у посљедње вријеме честа појава била пријава бомбе у клиничким центрима, школама и другим објектима, те да је то један од примјера сајбер-тероризма.

Према његовим ријечима, МУП Републике Српске је први у региону препознао потребу за сајбер истрагама, те је 2007. године основано Одјељење за истраге високотехнолошког  криминалитета.

 Конференцију организује Министарство унутрашњих послова Српске, у сарадњи са пројектом ЕУ и Савјетом Европе "ajProsids-2" /iPROCEEDS-2/, те Федералним министарством унутрашњих послова Аустрије.

На конференцији учествују полицијски службеници специјализовани за борбу против сајбер криминала из Албаније, Аустрије, Бугарске, Црне Горе, Молдавије, Румуније, Сјеверне Македоније, Србије, МУП-а Српске, Федералне управе полиције и Полиције Брчко дистрикта.

Министарство унутрашњих послова Републике Српске у сарадњи са пројектом Европске Уније и Савјета Европе „iPROCEEDS-2“, организацијом SEPCA (Southeast Europe Police Chiefs Association) и Федералним министарством унутрашњих послова Републике Аустрије организује у периоду од 28.03. до 31.03.2023. године „Сајбер седмицу“ у оквиру које је и ова стручна конференција и неколико тематских радионица.

Сајбер седмица представља један од најзначајнијих догађаја, а истовремено представља и допринос Министарства унутрашњих послова Републике Српске и Директора полиције Републике Српске, као предсједавајућег организацијом SEPCA.