Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske

УПРАВА КРИМИНАЛИСТИЧКЕ ПОЛИЦИЈЕ

Јединица за општи криминалитет

Одјељење за високотехнолошки криминалитет


Новости


Одржана Регионална радионица о јавно-приватној сарадњи у вези са сајбер криминалом и практична примјена Другог додатног протокола уз Будимпештанску конвенцију

Бања Лука | 29. 03.2023. год.

У оквиру Сајбер седмицекоју Министарство унутрашњих послова Републике Српске организује од 28. до 31. марта ове године, данас је одржана Регионална радионица о јавно-приватној сарадњи у вези са сајбер криминалом и практична примјена Другог додатног протокола уз Будимпештанску конвенцију.

Циљ радионицејенагласитизначај сарадње јавног и приватног сектора у борби против сајбер криминалитета, те важност Другог додатног протокола уз Будимпештанску конвенцију који ће земљама које потпишу, ратификују и имплементирају наведени протокол дати додатне алате за међународну сарадњу и размјену информација и доказа у случајевима сајбер криминалитета.  

Истовремено, данас је одржан и састанак о подизању свијести о постојећим механизмима пријављивања сајбер криминала на којем су учествовалипредставници институција за спровођење закона у БиХкао и представници приватних компанија из реда финансијских институција, пружалаца услуга у области телекомуникација, компанија за сајбер безбједност, мјењачница за криптовалуте, те ревизорских компанија које се баве информационим технологијама. Циљ састанка је јачање сарадње између релевантних субјеката, боље међусобно разумијевање, унапређење механизама пријављивања, размјене информација и сарадње.

Министарство унутрашњих послова Републике Српскеорганизује„Сајбер седмицу“ са пројектом Европске Уније и Савјета Европе iPROCEEDS-2, организацијом SEPCA (Southeast Europe Police Chiefs Association) и Федералним министарством унутрашњих послова Републике Аустрије.Она представља један од најзначајнијих догађаја у региону који ће окупити стручњаке из области сајбер криминалитета и сајбер безбједности, а истовремено представља и допринос Министарства унутрашњих послова Републике Српске и Директора полиције као предсједавајућег организацијом SEPCA.