Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Povratak na Novosti | Informisanje javnosti » Novosti

Smanjen broj krivičnih djela na području PU Zvornik u prva tri mjeseca

| Zvornik | Petak, 13. april 2018.

U Policijskoj upravi Zvornik, 13.04.2018. godine,održana je redovna konferencija za novinare na kojoj su prezentovani rezultati rada za protekla tri mjeseca tekuće godine.
Načelnik Uprave, Goran Abazović je najprije pozdravio prisutne novinare i zahvalio se na objektivnom izvještavanju i saradnji koju ima PU Zvornik sa predstavnicima medija. Dalje je dodao da je stanje bezbjednosti na području Policijske uprave Zvornik stabilno izadovoljavajuće, te da u izvještajnom periodu nije bilo evidentiranih krivičnih djela niti događaja koji bi izazvali veću uznemirenost građana na području PU Zvornik. Takođe je istakao da su policijski službenici PU Zvornik u protekla tri mjeseca sproveli određen broj republičkih i regionalnih akcija, kao i učestvovali u obezbjeđenju javnih skupova i štićenih ličnosti koji su protekli u miru i bez neželjenih posledica.
U oblasti kriminaliteta, načelnik Odjeljenja za opšti kriminalitet, Srpko Milošević,istakao je da je za protekla tri mjeseca tekuće godine, na području PUZvornikevidentirano 176 krivičnih djela, što je za 23,14% manje u odnosu na uporedni period kada je evidentirano 229 krivičnih djela. Broj krivičnih djela opšteg kriminaliteta je 151, što je za 22,16% manje u odnosu na uporedni period. Od tog broja, riješeno je 129 djela ili 78,18%, dok je od 72 krivična djela po nepoznatom izvršiocu, rasvijetljeno 50 djela ili 58,14%.Ukupan broj prijavljenih lica je 168, od čega je 58 povratnika i četiri maloljetnika. Nadležnim tužilaštvima podnijeta su 163 izvještaja protiv 168 lica. U izvještajnom periodu evidentirano je 81 krivično djelo protiv imovine, što je za 13,83% manje u odnosu na uporedni period.
U oblasti zloupotrebe opojnih droga, u protekla tri mjeseca otkrivenoje26 slučajeva zloupotrebe opojnih droga što je za 36,84% više u odnosu na uporedni period, od čega je osam krivičnih djela i 18 prekršaja iz ove oblasti.
Načelnik Sektora policije Vladan Vasilić istakao je da je stanje u oblasti javnog reda i mira zadovoljavajuće, imajući u viduda je u tokuprotekla tri mjeseca evidentirano91narušavanje javnog reda i mira, što je za oko 10% manje u odnosu na uporedni period. U tim narušavanjima učestvovalo je 118 lica, od kojih je bilo25 povratnika i tri maloljetnika. U protekla tri mjeseca, nije bilo narušavanja javnog reda i mira u većem obimu ( pet i više lica).
Broj evidentiranih slučajeva nasilja u porodici za prva tri mjeseca 2018. godine je 17, što je znatno manje u odnosu na uporedni period kada su evidentirana 32 ovakva slučaja.
Načelnik Vasilić je dodao da je u prva tri mjeseca 2018. godine evidentirano130 saobraćajnihnezgoda. U tim nezgodama, jedno lice je smrtno stradalo dok su u uporednom periodu tri lica smrtno stradala, broj nezgoda u kojima su lica zadobila teške tjelesne povrede je 11, dok je u uporednom periodu evidentirano 15 ovakvih nezgoda, a broj nezgoda u kojima su učesnici zadobili lakše tjelesne povrede je na približno istom nivou kao prošle godine.
Iz saobraćaja su isključena 83 vozila, dok je broj vozača koji su isključeni 331, od čega je 256 vozača isključeno zbog vožnje pod uticajem alkohola.
Na kraju, načelnik Vasilić je još jednom apelovao na sve građane da poštuju saobraćajne propise, kako bi svoju bezbjednost i bezbjednost drugih građana podigli na što veći nivo.
Načelnik Abazović je dodao da ćei u narednom periodu, prioritet u radu Policijske uprave Zvornik biti na preventivnom djelovanju s ciljem sprečavanja krivičnih djela terorizma i nasilničkog ekstremizma kao i drugih oblika organizovanog i teškog kriminaliteta. Takođe, PU Zvornik će preduzeti sve zakonom propisane mjere i radnje, te pojačati prisustvo policijskih službenika na terenu, kao adekvatan odgovor na povećan broj ilegalnih prelazaka državne granice od strane migranata, u saradnji sa pripadnicima Granične policije BiH i Službe za poslove sa stranicma, sa ciljem nastavka povoljnog bezbjednosnog ambijenta u narednom periodu i tom prilikom je pozvao građane na uzajamnu saradnju i pružanje bezbjednosno interesantnih i korisnih informacija, po kojima policija u okviru svojih nadležnosti i postupa, kako bi unaprijedili postojeće povjerenje između građana i policije.