Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Povratak na Novosti | Informisanje javnosti » Novosti

Stanje bazbjednosti na području Policijske uprave Bijeljina zadovoljavajuće

| Bijeljina | Srijeda, 18. april 2018.

U prostorijama Policijske uprave Bijeljina održana je danas redovna konferencija za novinare povodom prezentovanja rezultata rada za period januar-mart 2018.godine.Konferenciji je prisustvovao načelnik Policijske uprave Bijeljina  Žarko Ćosić, načelnik sektora kriminalističke policije Darko Kovrlija, načelnik Sektora policije Stjepan Terzić i Inspektor Sektora policije Radenko Knežević.

Uvodnim izlaganjem, prisutnim se obratio načelnik Policijske uprave Žarko Ćosić koji je  istakao da je stanje bezbjednosti koje operativno pokriva Policijska uprava Bijeljina zadovoljavajuća, da nije bilo krivičnih djela koja bi svojim posledicama izazvala veće uznemirenje javnosti, a što se ogleda stanjem bezbjednosti na terenu i statističkim pokazateljima, a kao rezultat rada je i smanjenje broja krivičnih djela na području koje operativno pokriva PU Bijeljina.

Načelnik Ćosić istakao je da je u periodu januar-mart evidentirano ukupno 249  krivična djela, a  od toga 201 krivično djela se odnosi na opšti kriminalitet, 24 krivičnih djela se odnosi na privredni kriminalitet, 17 krivičnih djela na zloupotrebu opojnih droga, 7 krivičnih djela izvršeno protiv bezbjednosti saobraćaja i jedno krivično djelo ratnog zločina po KZ SFRJ.

Načelnik Sektora kriminalističke policije Darko Kovrlija naglasio je da je u periodu januar –mart  izvršeno 249 krivično djelo, što je manje za oko 6% u odnosu na isti period 2017. godine, nadležnim tužilaštvima je podneseno 238 Izvještaja o počinjenom krivičnom djelu, protiv 211 lica od čega su 33 lica povratnici u izvršenju krivičnih djela i 12 maloljetnih lica.

Kada su u pitanju djela iz oblasti opšteg kriminaliteta ukupno je izvršeno 200 krivičnih djela što je manje za oko 4%, a nadležnim tužilaštvima je podneseno 198 Izvještaja o počinjenom krivičnom djelu protiv 163 lica. Koeficijent ukupne rasvijetljenosti ovih krivičnih djela iznosi 70%.

U oblasti zloupotrebe opojnih droga, u periodu januar –mart otkriveno je 17 krivičnih  djela, a podneseno je 13 izvještaja protiv 13 lica.

U periodu januar - mart u oblasti privrednog kriminaliteta otkrivena su 24 krivična djela, a ukupna materijalna šteta iznosi 2.308.000,00 KM, protivpravna imovinska korist 2.221.000 KM. Za počinjena krivična djela privrednog kriminaliteta, podneseno je 13 izvještaja  nadležnom tužilaštvu.

Načelnik Sektora policije Stjepan Terzić istakao je da je periodu januar - mart 2018. godine, na području PU Bijeljina, evidentirano 129  narušavanja javnog reda i mira, a ukupno evidentiranih prekršaja je 165, od toga 107 lica je sankcionisano izdavanjem prekršajnog naloga i 29 lica podnošenjem zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka Osnovnom sudu - odjeljenje za prekršaje. Prekršaje je počinilo 155 lica, među kojima je 45 povratnika i sedam maloljetnika.

U strukturi počinjenih prekršaja javnog reda i mira najbrojniji su tuča i fizički napad 68, svađa, vika, vriska i nepristojno ponašanje 36, vrijeđanje drugog lica 15 slučajeva.

Inspektor Sektora policije Radenko Knežević, naglasio da je u izvještajnom periodu dogodilo se 245 saobraćajnih nezgoda od čega sa poginulim licima 3 nezgode, 9 nezgoda sa teško povrijeđenim licima, 38 nezgoda sa lakše povrijeđenim licima i 195 saobraćajne nezgoda sa materijalnom štetom.

Najčešći uzroci ovih saobraćajnih nezgoda su bili nepropisno izvođenje radnje sa vozilom u saobraćaju i neprilagođena brzina uslovima i stanju puta.

Uzevši u obzir naprijed navedene pokazatenje, cijenimo da se stanje bazbjednosti na području Policijske uprave Bijeljina može ocijeniti kao zadovoljavajuće, sa blagom tendencijom poboljšanja iz oblasti kriminaliteta.