Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Povratak na Novosti | Informisanje javnosti » Novosti

Demant PU Doboj

| Doboj | Četvrtak, 10. maj 2018.

Radi tačnog i objektivnog informisanja javnosti, Policijska uprava Doboj ukazuje na  iznošenje lažnih optužbi pojedinaca i medija u pogledu postupanja policijskih službenika Policijske stanice Teslić, u slučaju nanošenja teških tjelesnih povreda Bogdanu Rakiću iz Teslića.
Podsjećamo, Policijskoj stanici Teslić, 02.11.2016. godine, iz Službe hitne pomoći Doma zdravlja Teslić, prijavljeno je da se u navedenu ustanovu javilo lice Bogdan Rakić u pratnji svoje majke Roberte Glancer, te da  isti ima povrede u predjelu glave i ekstremiteta. Policijski službenici Policijske stanice Teslić odmah su postupili po prijavi, nakon čega su preduzevši niz operativnih istražnih mjera i radnji u cilju utvrđivanja svih okolnosti nastanka povreda kod navedenog lica, utvrdili da su Bogdanu Rakiću povrede nanijeli Armin Jašarević i Branko Jurić, obojica  iz Teslića. Policijska stanica Teslić je 14.11.2016. godine, protiv Armina Jašarevića i Branka Jurića, Okružnom javnom tužilaštvu Doboj dostavila ivještaj o izvršenom krivičnom djelu „Teška tjelesna povreda“ i krivičnom djelu „Zlostavljanje, mučenje i drugo neljudsko i ponižavajuće postupanje“. Istog dana imenovanim licima od strane Osnovnog suda Teslić, a na obrazloženi prijedlog Okružnog javnog tužilaštva Doboj, određen pritvor. Pravosnažnom presudom Okružnog suda Doboj, Armin Jašarević i Branko Jurić su osuđeni na kazne zatvora u trajanju od po četiri godine i šest mjeseci zatvora, a zbog izvršenih navedenih krivičnih djela na štetu Bogdana Rakića. Jašarević se trenutno nalazi na izdržavanju kazne u Kazneno popravnom zavodu Banja Luka, dok se Branko Jurić nalazi u bjekstvu, zbog čega je za istim  raspisana međunarodna potjernica.
Što se tiče navoda da lica Armin Jašarević i Branko Jurić nisu procesuirani jer je sve sakriveno u ladicama Policijske stanice Teslić, navodimo da je Policijska stanica Teslić, u toku 2016. godine, protiv Armina Jašarevića, Okružnom javnom tužilaštvu Doboj podinijela tri izvještaja o izvršenim krivičnim djelima „Omogućavanje uživanja opojnih droga“, „Teška krađa“ i „Neovlaštena proizvodnja i promet opojnih droga“, te je takođe, tokom 2016. godine, protiv Branka Jurića OJT Doboj podnijela dva izvještaja o izvršenim krivičnim djelima „Teška krađa“ i „Razbojništvo“, dok je tokom 2017. godine, protiv Branka Jurića OJT Doboj podnijela izvještaj o izvršenom krivičnom djelu „Učestvovanje u tuči“. Policijski službenici Policijske stanice Teslić su takođe protiv navedenih lica Osnovnom sudu Teslić  podnijeli više zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka, te su istim izdali više prekršajnih naloga za počinjene prekršaje.
Vezano za navode da je Bogdan Rakić lažno osumnjičen za pljačku pekare navodimo sljedeće: Policijskoj stanici Teslić, 13.10.2016. godine, prijavljeno je da je maskirano lice uz prijetnju upotrebe skalpela, od radnice pekoteke „Jovanović“ u Tesliću, otuđilo novac, nakon čega se udaljilo u nepoznatom pravcu.  Preduzimajući mjere i radnje na rasvjetljavanju navedenog krivičnog djela, policijski službenici su, pod nadzorom dežurnog tužioca Okružnog javnog tužilaštva Doboj, došli do saznanja da se u vezu sa izvršenjem ovog krivičnog djela može dovesti Bogdan Rakić, koji je 14.10.2016. godine, tokom kriminalističke obrade u potpunosti priznao izvršenje navedenog krivičnog djela. Protiv Bogdana Rakića je, 29.11.2016. godine, Okružnom javnom tužilaštvu Doboj dostavljen izvještaj o izvršenom krivičnom djelu „Teška krađa“. Tokom vršenja kriminalitičke obrade, od imenovanog lica je u skladu sa članom 130. Zakona o krivičnom postupku Republike Srpske, izuzeta garderoba koju je isti nosio u vrijeme izvršenja krivičnog djela, a koja je u skladu sa uputstvom dežurnog tužioca OJT Doboj deponovana u službenim prostorijama Policijske stanice Teslić, do završetka postupka. Bitno je napomenuti da su policijski službenici Sektora kriminalističke policije Policijske uprave Doboj, tokom 2017. godine, u skladu sa uputstvom postupajućeg tužioca, u konkretnom predmetu preduzeli mjere i radnje prilikom čega su potvrdili navode izvještaja Policijske stanice Teslić, odnosno da je Bogdan Rakić izvršio navedeno krivično djelo.
Policijska uprava Doboj neće dozvoliti da netačni navodi utiču na rad policijskih službenika, te će isti kao i do sada, poslove iz svoje nadležnosti obavljati na profesionalan način i u skladu sa zakonima Republike Srpske.
Policijski službenici Policijske uprave Doboj preduzimaju sve potrebne mjere i radnje u cilju očuvanja povoljnog stanja bezbjednosti na području ove Uprave.