Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Povratak na Novosti | Informisanje javnosti » Novosti

Reakcija MUP-a Republike Srpske na prilog BN televizije

| Banja Luka | Četvrtak, 17. maj 2018.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske demantuje navode iz priloga Radio-televizije BN, od dana 16.05.2018. godine, da su akcije usmjerene na suzbijanje zloupotreba opojnih droga učestale u posljednje vrijeme, nakon pritiska javnosti i okupljanja građana i članova grupe „Pravda za Davida“ na Trgu Krajine.
Policijski službenici Uprave za organizovani i teški kriminalitet, od formiranja, zajedno sa drugim organizacionim jedinicama MUP-a Republike Srpske, planski i kontinuirano sprovode mjere i radnje preventivnog i represivnog karaktera, u cilju suzbijanja zloupotrebe opojnih droga.
Izveden je veliki broj planskih akcija kao što su: akcije kodnog naziva „Sava“, „Golf“, „Petrićevac“, „Piramida“, „Romeo“, „Avatar“, „Kafe“, „Kamel“, „Ekspert“, „Nasljednik“ i „Arsenal“ koje su rezultovale hapšenjem i procesuiranjem većeg broja lica i zapljenom veće količine  različitih vrsta opojnih droga. Takođe, bilo je više pojedinačnih zaplijena opojne droge, u odvojenim akcijama, i to: oko 1 kilogram heroina, oko 1 kilogram kokaina, oko 20 kilograma marihuane, oko 15 kilograma marihuane, oko sedam kilograma marihuane i td.
O svim navedenim aktivnostima javnost je svaki put informisana saopštenjem ili putem konferencija za novinare.
Izvedene akcije kodnog naziva „Nasljednik“ i „Arsenal“, koje su vođene uz saglasnost nadležnih tužilaštava, a po naredbama nadležnih sudova, započele su prije tragične smrti Davida Dragičevića.Podsjećamo da je Uprava za organizovani i teški kriminalitet rasvijetlila sva krivična djela teškog ubistva koja su izvršena od formiranja Uprave, i to: ubistvo Miroslava Lazarevića u Istočnom Sarajevu, ubistvo Petra Bajčete u Bileći, pokušaj teškog ubistva Spase Šakote u Banjaluci, kao i krivično djelo „Teško ubistvo“ Rade Dojčinović izvršeno 2015. godine u Banjaluci.