Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Povratak na Novosti | Informisanje javnosti » Novosti

Na području Policijske uprave Istočno Sarajevo stanje bezbjednosti zadovoljavajuće

| Istočno Sarajevo | Srijeda, 23. maj 2018.

U Policijskoj upravi Istočno Sarajevo, 23.05.2018. godine održana je redovna pres konferencija o rezultatima rada za mjesec april tekuće godine. Na konferenciji su prisustvovali  načelnik Sektora kriminalističke policije Nebojša Popović i načelnik Sektora policije Branimir Šehovac.
Načelnik Popović stanje bezbjednosti na području PU Istočno Sarajevo ocijenio je kao zadovoljavajuće. U izvještajnom periodu za mjesec april evidentirano je 31 krivično djelo, za 3,3% manje nego u istom periodu prošle godine.Dostavljeno je 26 izvještaja o počinjenom krivičnom djelu nadležnom Okružnom javnom tužilaštvu i prijavljeno 20 lica, od čega 4 povratnika u izvršenju i jedan maloljetni izvršilac. Evidentirana su dva krivična djela sa većim stepenom društvene opasnosti, po poznatom izvršiocu, koji su uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu predati nadležnom tužilaštvu. Od ukupnog broja krivičnih djela  najveći broj je iz oblasti opšteg kriminaliteta 25, zatim četiri krivična djela koja se odnose na privredni kriminalitet, jedno krivičnio djelo iz oblasti zloupotrebe opojnih droga i jedno krivično djelo iz KZ BiH.
Načelnik Sektora policije u Upravi, Branimir Šehovac  je istakao da su na mjestu izvršenja krivičnih djela (svjež čin) zatečena dva izvršilaca.
Evidentirano je 27 narušavanja javnog reda i mira, dok narušavanja u većem obimu nije bilo. Policijski službenici Uprave izveli su 12 akcija iz oblasti javnog reda i mira, sedam samostalo i pet u saradnji sa drugim nadležnim institucijama.
Dogodilo se 47 saobraćajnih nezgoda, od kojih nijedna za posljedicu nije imala smrtno stradala lica dok su registrovane dvije saobraćajne nezgode sa teškim tjelesnim povredama lica i devet sa lakšim povredama.
Kontrolisano je 3.222 učesnika u saobraćaju, registrovano 2.595 prekršaja, dok je iz saobraćaja isključen 61 vozač i 37 vozila. Vozači su isključivani najčešće zbog vožnje pod uticajem alkohola u 35 sličajeva.
Registrovana su dva prekršaja iz oblasti Zakona o oružju i municiji RS i  zabilježeno četiri slučaja nasilja u porodici, od kojih jedan slučaj sa obilježjima krivičnog djela i tri sa obilježjima prekršaja.
Prijavljena su dva  javna okupljanja, koja su protekla bezbjedno u skaladu sa Zakonom o javnom okupljanju RS.
Načelnik Šehovac dodao je da su u toku maturske proslave i da policijski službenici preduzimaju sve mjere i radnje kako bi ova okupljanja protekla bez incidenata.