Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Povratak na Saopštenja | Informisanje javnosti » Saopštenja

Visok koeficijent rasvijetljenosti krivičnih djela po nepoznatom izvršiocu na području Policijske uprave Istočno Sarajevo

| Istočno Sarajevo | Utorak, 12. jun 2018.


U Policijskoj upravi Istočno Sarajevo, 12.06.2018. godine održana je redovna pres konferencija o rezultatima rada za mjesec maj tekuće godine. Na konferenciji su prisustvovali zamjenik načelnika Policijske uprave Predrag Ćajić, načelnik Sektora kriminalističke policije Nebojša Popović i inspektor Sektora policije Miroljub Orašanin.

Zamjenik Ćajić je istakao da je u proteklom mjesecu evidentirano 40 krivičnih djela, podneseno 32 izvještaja o počinjenom krivičnom djelu nadležnom tužilaštvu, protiv 54 lica, od kojih je 17 povratnika u izvršenju i jedan maloljetni izvršilac. Od ukupnog broja krivičnih djela, 15 krivičnih djela (iz oblasti opšteg kriminaliteta i jedno krivično djelo iz oblasti KZ BiH) je po nepoznatom izvšiocu, a od čega 12 krivičnih djela je  rasvijetljeno, tako da za ukupan broj krivičnih djela koeficijent rasvijetljenosti po nepoznatom izvršiocu iznosi 80%, a koeficijent ukupne rasvijetljenosti iznosi 92,5%.

Takođe, zamjenik je naglasio da su u mjesecu maju rasvijetljena dva krivična djela „Razbojništvo“ koja su izvršena u TC „Tropik“, gdje su lišena slobode četiri lica i uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu predata nadležnom tužilaštvu, kao i razbojništvo nad radnicima benzinske pumpe “Nešković“, gdje su lišena slobode tri lica.

Na području PU Istočno Sarajevo, kao i drugih Policijskih uprava, sprovedena je akcije kodnog naziva „Trebević“, koju su realizovali pripadnici Uprave za organizovani i teški kriminalitet MUP-a Republike Srpske i PU Istočno Sarajevo, pod nadzorom okružnog tužilaštva istočno Sarajevo, u kojoj je lišeno slobode više lica i oduzeta veća količina droge.

Zamjenik Ćajić je naglasio da je u toku i realizacija akcije kodnog naziva „Silva“, koju pripadnici Uprave kriminalističke policije MUP-a RS i PU Istočno Sarajevo sprovode pod nadzorom Okružnog javnog tužilaštva Istočno Sarajevo, a u vezi sa krivičnim djelima na štetu JPŠ „Šume Republike Srpske“.

U proteklom mjesecu izvršeno je krivično djelo „Teško ubistvo“, a istragu uz nadzor Republičkog tužilaštva RS sprovodi Uprava za organizovani i teški kriminalitet MUP-a RS i policijski službenici PU Istočno Sarajevo.

Inspektor Orašanin  je istakao da su u maju evidentirana 22 narušavanja javnog reda i mira, dok narušavanja u većem obimu nije bilo. Prekrašaji su sankcionisani podnošenjem 12 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka i uručivanjem 10 prekršajnih naloga. Najčešći prekršaji u strukturi su tuča i fizički napad (14 prekršaja), svađa, vika, vriska i nepristojno ponašanje ( sedam prekršaja), prijatnja (pet prekršaja) i drugi.

Dogodilo se 74 saobraćajnih nezgoda, od kojih nijedna za posljedicu nije imala smrtno stradala lica dok su registrovane dvije saobraćajne nezgode sa teškim tjelesnim povredama lica i deset sa lakšim povredama.

Kontrolisano je 6.059 učesnika u saobraćaju, registrovano 2.259 prekršaja, dok je iz saobraćaja isključen 62 vozača i 23 vozila. Vozači su isključivani najčešće zbog vožnje pod uticajem alkohola u 41 sličaju.

Registrovan je jedan prekršaj iz oblasti Zakona o oružju i municiji RS i  zabilježeno četiri slučaja nasilja u porodici sa obilježijima prekršaja.

 Policijski službenici Uprave izveli su 12 akcija iz oblasti javnog reda i mira, pet samostalo i sedam u saradnji sa drugim nadležnim institucijama.

 

Načelnik Popović istakao je da je u izvještajnom periodu od ukupno 40 krivičnih djela naveći broj je iz oblasti opšteg kriminaliteta 32 krivična djela ili 80 %,  zatim pet krivičnih djela koja se odnose na privredni kriminalitet, dva krivična djelo iz oblasti zloupotrebe opojnih droga i jedno krivično djelo iz KZ BiH.

Iz oblasti privrednog kriminaliteta obrađeno je pet krivičnih djela, tri krivična djela „Obmana pri dobijanju kredita ili drugih pogodnosti“, jedno krivično djelo „Falsifikovanje ili uništavanje službene isprave“ i jedno krivično djelo „Pronevjera“.

Registrovana su dva krivična djela „Neovlašćena proizvodnja i promet opojnih droga“, za koja su podnesena dva izvještaja o počinjenom krivičnom djelu protiv 12 lica. Podnesena su tri zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka i izdat  jedan prekršajni nalog.

            Dostavljen je jedan izvještaj o poči    njenom krivičnom djelu „Krijumčarenje ljudi“ iz KZ BiH, protiv jednog lica, dodao je Popović.