Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Povratak na Novosti | Informisanje javnosti » Novosti

Smanjen broj krivičnih djela na području Policijske uprave Mrkonjić Grad

| Mrkonjić Grad | Srijeda, 25. jul 2018.

U Policijskoj upravi Mrkonjić Grad, danas 25.07.2018. godine, održana je redovna konferencija za novinare povodom prezentovanja rezultata rada za prvih šest mjeseci 2018. godine. Konferenciji su prisustvovali načelnik Policijske uprave Milan Milekić, načelnik Odjeljenja policije Goran Roljić i načelnik Odjeljenja kriminalističke policije Vojislav Tomić.
Uvodnim izlaganjem, prisutnima se obratio
načelnik Policijske uprave Mrkonjić Grad Milan Milekić koji je istakao da u prvih šest mjeseci 2018. godine nije bilo izvršenih krivičnih djela koja bi svojim posljedicama izazvala veće uznemirenje javnosti.
Načelnik je istakao da je u posmatranom periodu evidentirano 77 krivičnih djela, manje za 31 krivično djelo ili 28,7% u odnosu na isti period prethodne godine. Značajno je smanjenje krivičnih djela opšteg kriminaliteta za 28% i krivičnih djela protiv imovine za 22,9%. Koeficijent ukupne rasvijetljenosti svih krivičnih djela je80%,a koeficijent rasvijetljenosti krivičnih djela po nepoznatom izvršiocu iznosi68%. Evidentirana su 3 krivična djela „svjež čin“ prilikom čega su policijski službenici u tri slučaja na licu mjesta zatekli učinioce istih.U prvih šest mjeseci 2018. godine evidentirano je 88 slučajeva narušavanja javnog reda i mira. Tomprilikom evidentirano je 117 prekršaja koje je počinilo 119 lica,od kojih je 16 povratnika u činjenju prekršaja,dok su evidentirana 3 maloljetnika kao počinioci prekršaja. Nije bilo evidentiranih prekršaja u kojima je učestvovalo pet i više lica.
Što se tiče bezbjednosti saobraćaja, načelnik je istakao da je evidentirano 117 saobraćajnih nezgoda. Evidentirane su 34 saobraćajne nezgode sa nastradalim licima i 83 sa materijalnom štetom. U posmatranom periodu evidentirane su tri saobraćajne nezgode sa poginulim licima, osam saobraćajnih nezgoda sa teško povrijeđenim licima i 23 sa  lakše povrijeđenim licima.
Uzevši u obzir naprijed navedene pokazatelje, stanje bezbjednosti na području Policijske uprave Mrkonjić Grad može se ocijeniti kao zadovoljavajuće, sa blagom tendencijom poboljšanja iz oblasti kriminaliteta.         
Takođe, zbog sezone godišnjih odmora kada većina građana nije prisutna u svojim domovima, podsjećamo da je Policijska uprava Mrkonjić Grad sačinila Plan pojačanih mjera i aktivnosti u vrijeme turističke sezone i sezone godišnjih odmora, kojim je predviđeno provođenje niza aktivnosti kako u oblasti kriminaliteta tako i u oblasti javnog reda i mira i saobraćaja. Policijska uprava Mrkonjić Grad poziva građane na aktivno učešće pružanjem bezbjednosno interesantnih i korisnih informacija, u cilju očuvanja stabilnog stanja bezbjednosti i jačanja povjerenja međusobnog odnosa građani-policija.