Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Povratak na Novosti | Informisanje javnosti » Novosti

Smanjen broj krivičnih djela na području Policijske uprave Bijeljina

| Bijeljina | Četvrtak, 26. jul 2018.

U prostorijama Policijske uprave Bijeljina održana je danas redovna konferencija za novinare povodom prezentovanja rezultata rada za prvih šest mjeseci 2018. godine.Konferenciji je prisustvovao načelnik Policijske uprave Bijeljina  Žarko Ćosić, načelnik Sektora kriminalističke policije Darko Kovrlija i inspektor  Sektora policije  Radenko Knežević.

Uvodnim izlaganjem, prisutnim se obratio načelnik Policijske uprave Žarko Ćosić koji je istakao da je stanje bezbjednosti koje operativno pokriva Policijska uprava Bijeljina zadovoljavajuće, te da nije bilo krivičnih djela koja bi svojim posljedicama izazvala veće uznemirenje javnosti.   
                                                          

Načelnik Ćosić istakao je da je u periodu januar-juni   evidentirano ukupno 523  krivična djela, od toga 427 krivičnih djela djela se odnosi na opšti kriminalitet, 35 krivičnih djela se odnosi na privredni kriminalitet, 30 krivičnih djela na zloupotrebu opojnih droga, 20 krivičnih djela izvršeno protiv bezbjednosti saobraćaja .

Načelnik Sektora kriminalističke  policije Darko Kovrlija istakao  je da je u periodu januar – juni  izvršena su523 krivična djela, nadležnim tužilaštvima je podneseno 467 izvještaja o počinjenom krivičnom djelu, protiv 429 lica od čega su 84 lica povratnici u izvršenju krivičnih djela i 20 maloljetnih lica.

Kada su u pitanju djela iz oblasti opšteg kriminaliteta, u posmatranom periodu,  ukupno je izvršeno 430 krivičnih djela, a nadležnim tužilaštvima je podnešeno 390 izvještaja o počinjenom krivičnom djelu protiv 336 lica. Koeficijent ukupne rasvijetljenosti ovih krivičnih djela iznosi 72%.

U posmatranom periodu je evidentirano manje krivičnih djela protiv imovine: broj krivičnih djela krađe smanjen je za 24%, a teških krađa za 22% u odnosu na isti period prošle godine

U oblasti zloupotrebe opojnih droga, u periodu januar-juni,  otkriveno je 30 krivičnih  djela, a podnešena su 22 izvještaja protiv 26 lica.

U periodu januar-juni,  u oblasti privrednog kriminaliteta, registrovano je 35 krivičnih djela, za počinjena krivična djela privrednog kriminaliteta podnesena su 22 izvještaja protiv 31 lica. Ukupna materijalna šteta iznosi  2.362.000,00 KM a protivpravna imovinska korist 2.284.000,00 KM.

Na području PU Bijeljina, u posmatranom periodu januar-juni, evidentirano je 245 narušavanja javnog reda i mira, a ukupno je evidentirano 338 prekršaja. Za počinjene prekršaje, 213  lica  sankcionisano je izdavanjem prekršajnog naloga, podneseno je  62  zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka Osnovnom sudu - Odjeljenje za prekršaje.

U strukturi počinjenih prekršaja javnog reda i mira najbrojniji su tuča i fizički napad 132, svađa, vika, vriska i nepristojno ponašanje 70  i  vrijeđanje drugog lica 42 prekršaja.

Inspektor  Sektora policije Radenko Knežević je naglasio da se u  izvještajnom periodu dogodilo 520 saobraćajnih nezgoda. U ovim nezgodama sedam lica je smrtno stradalo, evidentirano je  117  saobraćajni nezgoda u kojima je 30 lica zadobilo teške tjelesne povrede, a 129 lica zadobilo lakše tjelesne povrede i 403 saobraćajne nezgode sa materijalnom štetom.

Najčešći uzroci ovih saobraćajnih nezgoda su bili nepropisno izvođenje radnje vozilom u saobraćaju i neprilagođena brzina uslovima i stanju puta.