Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Povratak na Novosti | Informisanje javnosti » Novosti

U mjesecu avgustu povoljno i dobro stanje bezbjednosti na području PU Foča

| Foča | Ponedeljak, 24. septembar 2018.

 

U Policijkoj upravi Foča, danas 24.09.2018.godine, održana je redovna konferencija za novinare povodom prezentovanja rezultata rada za mjesec avgust  2018.godine. Konferenciji su  prisustvovali  načelnik Policijske uprave Kostović Velimir, načelnik odjeljenja policije Krunić Voislav i  načelnik kriminalističke policije Tomović Duško.

Prisutnima se prvo  obratio načelnik Kostović koji je istakao da  u mjesecu avgustu  2018. Godine, sagledavajući sve parametre, tj da nije bilo težih krivičnih djela koja bi svojim posljedicama izazvala veće uznemirenje javnosti, stanje bezbjednosti na području Policijske uprave Foča može ocijeniti kao stabilno i dobro.

Načelnik Kostović istakao je da je u posmatranom periodu u odnosu na uporedni period evidentirano povećanje broja krivičnih djela  za 10 %. Ukupno je evidentirano 22  krivičnih djela, dok je u 2017. godini u istom vremenskom periodu evidentirano 20 krivičnih djela. Podneseno je 17 Izvještaja o počinjenom krivičnom djelu protiv 15 lica. Najviše krivičnih djela je iz oblasti opšteg kriminaliteta 17 krivičnih djela, a koeficijent rasvetljenosti krivičnih djela po nepoznatom izvršiocu je 72%, dok je koeficijent ukupne rasvetljenosti 90.9%. Od ukupnog broja krivičnih djela 5 je iz oblasti privrednog kriminaliteta.

 

 Načelnik Kostović je istakao da je povećanje broja narušavanja javnog reda i mira na području PU Foča za 8,3 %. Prilikom narušavanja javnog reda i mira  evidentirano je 29 prekršaja i oni su u smanjenju  za 6,45 %, dok je   broj izvršilaca prekršaja ostao isti.  Nema evidentiranih prekršaja sa pet i više lica.

 

Načelnik Krunić  je predočio da je u avgustu stanje bezbjednosti stabilno na osnovu planskog pristupanja i preduzimanja odgovarajućih policijksih mjera i radnji, koje su rezultirale smanjen broj prekršaja za oko 6,45 %, dok u posmatranom periodu nije bilo saobraćjnih nezgoda sa smrtnom posledicom.Od ukupog broja saobraćajnih nezgoda 34, 3 su sa teško povrećenim licima, 3 sn sa lakše povreženim, a 28 saobraćajnih nezgvoda je sa materijalnom štetom. Analizirajući uzroke saobraćajnih nezgoda  konstatovano je  da je uzrok nezgoda neprilagođena brzina, dok nije evidentirana nijedna sa posledicama po lice  gdje je kod vozača utvrđeno prisustvo alkohola u krvi.

 

Zahvaljujući konstantnim aktivnostima policijskih službenika iz saobraćaja su  isključena 49 vozača, od toga 42 vozača su  isključena zbog vožnje pod uticajem alkohola, 3  vozača su isključena  zbog upravljanja motornim vozilom prije sticanja prava, 1 zbog upravljanja pod dejstvom droga  i iz ostalih razloga isključeno je 3 vozača. Takođe je naglasio da su u  mjesecu septembru  policijski službenici na području PU Foča aktivno sprovodili aktivnosti  u okviru akcije „Zaštitimo djecu u saobraćaju“.

 

Načelnik Odjeljenja kriminalističke policije Duško Tomović je istakao da je u  avgustu mjesecu 2018. godine napodručju Policijske uprave Foča policijski službenici preduzimali mjere i radnje na rasvetljavanju krivičnih djela iz posmatranog perioda, ali i na rasvetljavanju krivičnih djela iz prethodnog perioda.  Od ukupnog broja  krivičnih djela većina je iz oblasti  opšteg kriminaliteta  i to su pretežno krivična djela protiv imovine, dok nije bilo krivičnih djela iz oblasti  bezbjednosti javnog saobraćaja. Od ukupnog broja krivičnih djela iz oblasti privrede najviše pažnje zavređuje KD Krivotvorenje novca koje je proisteklo iz KD Pranja novca.

Na kraju je načelnik Kostović  istakao da je na području naše Uprave formiran Štab Izbori 2018  koji ima za cilj praćenje svih predizbornih  aktivnosti. Takođe je do sada izvršeno više obezbjeđenje predizbornih tribina, na kojima su prisustvovale  i štićene ličnosti te da su sve do sada protekle bez incidenata i bez narušavanja javnog reda i mira i  krivičnih djela.