Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Povratak na Novosti | Informisanje javnosti » Novosti

Zadovoljavajuće stanje bezbjednosti na području Policijske uprave Banja Luka

| Banja Luka | Srijeda, 26. septembar 2018.

U Policijskoj upravi Banja Luka, 26.09.2018. godine, održana je redovna konferencija za novinare povodom prezentovanja rezultata rada za mjesec avgust 2018. godine. Na konferenciji su prisustvovali načelnik PU Banja Luka Željko Spasojević, načelnik Sektora kriminalističke policije PU Banja Luka Darko Novković i načelnik Sektora policije PU Banja Luka Radenko Stakić.

Uvodnim izlaganjem prisutnima se obratio načelnik PU Banja Luka Željko Spasojević, koji je ukratko izložio najznačajnije statističke pokazatelje iz oblasti kriminaliteta, javnog reda i mira i bezbjednosti saobraćaja zaključivši da je stanje na području Policijske uprave Banja Luka zadovoljavajuće.

Načelnik Spasojević je naveo da su na području Policijske uprave Banja Luka u avgustu 2018. godine evidentirana 153 krivična djela što je manje za 14% u odnosu na uporedni period 2017. godine kada je bilo evidentirano 178 krivičnih djela i ukupno je riješeno 78,6% krivičnih djela.

Iz oblasti opšteg kriminaliteta evidentirana su 144 krivična djela, što je manje za 7,1% u odnosu na uporedni period 2017. godine kada je bilo evidentirano 155 krivičnih djela, a riješenost ovih krivičnih djela iznosi 77,2%, istakao je načelnik Spasojević.

Načelnik Spasojević je naveo da je evidentirano 77 krivičnih djela protiv imovine, što je manje za 26% u odnosu na uporedni period 2017. godine kada su bila evidentirana 104 krivična djela, a riješenost ovih krivičnih djela iznosi 61,5%, te saopštio da je prijavljeno 18 krivičnih djela protiv života i tijela od kojih su najbrojnije „tjelesne povrede“, a rasvjetljenost ovih krivičnih djela je 88,9%.

U oblasti zloupotrebe opojnih droga otkriveno je 5 krivičnih djela, zbog kojih je nadležnom tužilaštvu dostavljeno 5 izvještaja kojima je obuhvaćeno 5 osumnjičenih lica, podneseno je 14 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka, a oduzeta je i određena količina opojne droge, dok su u oblasti privrednog kriminaliteta podnesena tri izvještaja nadležnom tužilaštvu protiv sedam lica, saopštio je načelnik Spasojević.

Načelnik Spasojević je naveo da su evidentirana 73 slučaja narušavanja javnog reda i mira, što je za 36,5 % manje u odnosu na uporedni period kada je bilo evidentirano 115 slučajeva, dok je ukupan broj prekršaja manji za 43,7%, u odnosu na uporedni period 2017. godine.

Evidentirano je 367 saobraćajnih nezgode što je više za 11,2% u odnosu na uporedni period kada je bilo evidentirano 330 saobraćajnih nezgoda. U ovim saobraćajnim nezgodama sedam lice je smrtno stradalo, dok je u uporednom periodu smrtno stradalo pet lica, 10 lica je teško povrijeđeno, a lakše su povrijeđena 83 lica. Uspješno su obezbjeđena 63 javna okupljanja i 59 sportskih priredbi, zaključio je načelnik Spasojević.  

Načelnik Stakić je naveo da su u dosadašnjem periodu na području Policijske uprave Banja Luka evidentirana 182 migranta u tranzitu prema drugim lokacijama i nisu evidentirana krivična djela ni prekršaji izvršena od strane migranata.