Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Povratak na Novosti | Informisanje javnosti » Novosti

Sprovedena Misija stručne procjene u oblasti smanjenja ponude i potražnje za drogama

| Banja Luka | Petak, 28. septembar 2018.

Predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske su od 24. do 28. septembra 2018. godine učestvovali u Misiji stručne procjene u oblasti smanjenja ponude i potražnje za drogama u BiH: institucionalni okvir i saradnja, koju sprovodi  Evropska komisija u BiH.

 U okviru Misije stručne procjene, Eksperti Evropske komisije su sa predstavnicima MUP-a i drugih nadležnih ministarstava i institucija razgovarali o ulozi Komisije za suzbijanje zloupotrebe opojnih droga Vlade Republike Srpske, o ulozi, funkcionisanju i resursima Ministarstva unutrašnjih poslova: Odjeljenja za praćenje sprovođenje Strategije nadzora nad opojnim drogama i suzbijanja zloupotreba opojnih droga, te Uprave za borbu protiv organizovanog i teškog kriminaliteta MUP-a Republike Srpske, te i Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite

Cilj sprovođenja Stručnih misija jeste procjena stvarne situacije u konkretnoj oblasti, a eksperti Evropske unije detaljno analiziraju institucionalne, pravne, strateške i druge kapacitete nadležnih institucija i tijela za sprovođenje pravnog okvira u tematskim  oblastima te rezultate ostvarene u praksi. Eksperti, potom, izrađuju izvještaj sa detaljnom analizom i preporukama za unapređenje rada u konkretnim oblastima, koji se upućuje nadležnim institucijama.

Misije stručne procjene predstavljaju jedan od mehanizama putem kojeg Evropska komisija, nakon podnošenja Zahtjeva za članstvo u EU, prikuplja dodatne informacije o trenutnom stanju u BiH u odabranim oblastima i vrši procjene usaglašenosti sa zahtjevima i praksama Evropske unije. Informacije i dokumenti, prikupljeni putem stručnih misija i razgovora sa nadležnim institucijama, javnim ustanovama i preduzećima, sindikatima, udruženjima i drugim zainteresovanim stranama u BiH, Evropskoj komisiji će poslužiti za pripremu Mišljenja o Zahtjevu BiH za članstvo u EU(Avis).