Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Povratak na Servisne informacije | Informisanje javnosti » Servisne informacije

Osveštani temelji spomen-hrama u Zalužanima

| Banja Luka | Ponedeljak, 15. oktobar 2018.

Temelje Spomen-hramaSvetog arhangela Mihaila u okviru kompleksa Centra za obuku Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske u Zalužanima juče je osveštao NJegovo preosveštenstvo vladika banjalučki Jefrem.

Ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač je na svečanoj ceremoniji rekao da će na zidovima hrama biti upisana imena 782 pripadnika Ministarstva koji su dali svoje živote u borbi za Republiku Srpsku. On je istakao da MUP na ovaj  način ispunjava svoju dužnost prema njima i zahvaljuje im se time što ćeih uvijek pominjati i nikada neće zaboraviti ono što su uradili za svoj narod i svoju zemlju.

Vladika Jefrem je poželio da se osveštani temelji što prije pretvore u gradilište, te da se sagradi hram u kojem će se građani zajedno okupljati u molitvi za žive i njihov napredak, ali i za upokojene.

Protojerej Miroslav Malinović izrazio je zadovoljstvo što će pripadnici MUP-a Republike Srpske, ali i građani, imati priliku da se na ovom jedinstvenom mjestu pomole i sjete poginulih policajaca koji će kroz naše sjećanje nastaviti da žive. On je istakao da će se se hram graditi u srpsko-vizantijskom stilu, u njemu će biti duborezni iconostas, te mermerni pod i u zidove urezana imena stradalih policajaca.

Ministar Lukač se ovom prilikom osvrnuo i na radove u Centru za obuku MUP-a Republike Srpske koji se trenutno odvijaju na šest objekata. On je istakao da će to biti savremeni Centar, u kojem će policijski službenici, od specijalnih do jedinica za podršku, posebnih snaga, te redovne policije, raditi obuku kako bi se osposobila za sve predviđene zadatke.

Ministar Lukač je, takođe, napomenuo da je MUP Republike Srpske opredjeljen za podmlađivanje svojih snaga, te da je na Policijskoj akademiji MUP-a Republike Srpske iškolovano oko 790 policijskih službenika u posljednjih nekoliko godina.