Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Povratak na Servisne informacije | Informisanje javnosti » Servisne informacije

Zadovoljavajuće stanje bezbjednosti u prethodnih devet mjeseci

| Doboj | Ponedeljak, 22. oktobar 2018.

        Na redovnoj konferenciji za novinare koja je danas, 22. 10. 2018. godine  održana u Policijskoj upravi Doboj, načelnik Dmitar Vračar je ocijenio  da u prethodnih devet mjeseci, stanje bezbjednosti na području koje operativno pokriva PU Doboj zadovoljavajuće.
        U prethodnih devet mjeseci evidentirano je ukupno 713 krivičnih djela opšteg kriminaliteta od čega je razriješeno 559  krivičnih djela.  Razriješenost krivičnih djela opšteg kriminaliteta iznosi 74, 5%. Rasvijetljeno je 37  krivičnih djela izvršenih u prethodnom periodu. U 70,8% slučajeva krivična djela su izvršena od strane nepoznatih lica. Rasvijetljenost krivičnih djela učinjenih po nepoznatom izvršiocu iznosi 64,8%. Najzastupljeniji oblik krivičnih djela opšteg kriminaliteta čine krivična djela protiv imovine. U posmatranom periodu evidentirano je 451 krivično djelo protiv imovine, odnosno 63,2% u odnosu na ukupan broj krivičnih djela opšteg kriminaliteta. Koeficijent rasvijetljenosti krivičnih djela protiv imovine je povećan  za 10,7%.
        Nadležnom  tužilaštvu  podnesena su ukupno 634 izvještaja o izvršenim krivičnim djelima protiv 579 lica.  Od  toga,  222 lica  su povratnici u izvršenju  krivičnog  djela,   dok je 40 maloljetnih lica  evidentirano kao izvršioci krivičnih djela. U navedenom periodu je otuđeno 11 putničkih automobila, od kojih je devet pronađeno i vraćeno vlasnicima. Evidentirano je i u potpunosti rasvijetljeno jedno krivično djelo ubistva.
      Otkriveno je 18 krivičnih djela iz oblasti zloupotrebe opojnih droga (15 krivičnih djela neovlašćene proizvodnje i prometa opojnih droga i tri krivična djela omogućavanja uživanja opojnih droga). Policijski službenici Policijske stanice za bezbjednost saobraćaja Doboj su u navedenom periodu tokom redovne kontrole saobraćaja otkrili 32 prekršaja kod vozača koji su upravljali vozilom pod dejstvom opojnih droga. U posmatranom periodu oduzete su sljedeće količine opojne droge: 5.631,2g marihuane, 1,3g kokaina, 313,6g amfetamina,1.476 komada sjemenki kanabisa, 12 stabljika indijske konoplje, 60 komada ekstazija i 28 komada medicinske droge.
            Policijska uprava Doboj, samostalno i u saradnji sa Upravom kriminalističke policije MUP-a Republike Srpske, otkrila je 57 krivičnih djela iz oblasti privrednog kriminaliteta. Nadležnom tužilaštvu podnesena su 22 izvještaja protiv 46 lica, a Tužilaštvu Bosne i Hercegovine podneseno je pet izvještaja protiv tri lica.  Materijalna šteta pričinjena ovim krivičnim djelima iznosi oko 6.660,000,00 KM, aostvarena protivpravana imovinska korist iznosi oko 7.930.000,00 KM.
              U oblasti javnog reda i mira broj evidentiranih prekršaja smanjen je za 18,5%,  u odnosu na isti period prethodne godine.   Evidentirana su 353 narušavanja javnog reda i mira, odnosno 16,5% manje u odnosu na isti period prethodne godine. Zbog narušavanja javnog reda i mira lišena su slobode 44 lica.
         U oblasti bezbjednosti saobraćaja evidentirano je 877 saobraćajnih nezgoda što je za 10,3 % više u odnosu na isti period prethodne godine. U navedenim saobraćajnim nezgodama teže tjelesne povrede zadobilo je 67 lica dok je lakše povrijeđeno 311 lica.  U posmatranom periodu evidentirano je 18 saobraćajnih nezgoda sa smrtnim posljedicama u kojima je smrtno stradalo 21 lice, od toga sedam vozača, pet motociklista i pješaka te po jedan suvozač, putnik u vozilu, biciklista i vozač radne mašine.  Devet lica je smrtno stradalo na području Doboja, po četiri na području Modriče i Teslića, tri na području Dervente i jedan na području Petrova.
         Zbog upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola lišena su slobode zadržavanjem 362 lica koja su u saobraćaju zatečena u vršenju prekršaja pod dejstvom alkohola(321 vozač motornih vozila, 28 pješaka, devet biciklista, dva vozača mopeda, jedan vozač traktora i radnih mašina i jedan ostali učesnik u saobraćaju).
         U periodu januar - septembar, evidentirano je 75 slučajeva nasilja u porodici ili porodičnoj zajednici (50 krivičnih djela i 25 prekršaja).  Evidentirano je 17 samoubistava lica različite starosne dobi.
         Takođe, načelnik Vračar je na kraju istakao da su policijski službenici  Policijske uprave Doboj preduzeli niz mjera i radnji u saradnji sa lokalnim zajednicama, što je rezultovalo da su predizborne aktivnosti i sami izbori protekli bez incidenata.