Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Povratak na Servisne informacije | Informisanje javnosti » Servisne informacije

Na području Policijske uprave Mrkonjić Grad u proteklih devet mjeseci stanje bezbjednosti zadovoljavajuće

| Mrkonjić Grad | Utorak, 23. oktobar 2018.

U Policijskoj upravi Mrkonjić Grad, danas 23.10.2018. godine, održana je redovna konferencija za novinare povodom prezentovanja rezultata rada za prvih devet mjeseci 2018. godine. Konferenciji su prisustvovali načelnik Policijske uprave Milan Milekić, zamjenik načelnika Policijske uprave Branislav Karaulac i načelnik Odjeljenja kriminalističke policije Vojislav Tomić.

Uvodnim izlaganjem, prisutnima se obratio načelnik Policijske uprave Mrkonjić Grad Milan Milekić koji je istakao da u prvih devet mjeseci 2018. godine nije bilo izvršenih krivičnih djela koja bi svojim posljedicama izazvala veće uznemirenje javnosti, kao što su ubistava i razbojništava, kao ni krivičnih djela u vezi sa otuđenjem motornih vozila. Takođe, nije bilo evidentiranih slučajeva narušavanja javnog reda i mira u većem obimu.

Načelnik je istakao da je u posmatranom periodu evidentirano 127 krivičnih djela, manje za 23 krivična djela ili 15,3% u odnosu na isti period prethodne godine. Evidentirano je 113 krivičnih djela iz oblasti krivičnih djela opšteg kriminaliteta, dva krivična djela privrednog kriminaliteta, četiri krivična djela iz oblasti zloupotreba opojnih droga, šest krivičnih djela protiv bezbjednosti javnog saobraćaja i dva krivična djela po KZ BiH. Koeficijent ukupne rasvijetljenosti svih krivičnih djela iznosi 83,08%, a koeficijent rasvijetljenosti krivičnih djela po nepoznatom izvršiocu iznosi 69,44%.

U prvih devet mjeseci 2018. godine evidentirano je 159 slučajeva narušavanja javnog reda i mira i tom prilikom evidentirano je 200 prekršaja. Prekršaje je počinilo 214 lica od kojih je 38 povratnika i tri maloljetnika. Nije bilo evidentiranih prekršaja sa pet i više lica.

Što se tiče bezbjednosti saobraćaja, načelnik je istakao da je evidentirano 207 saobraćajnih nezgoda. U saobraćajnim nezgodama ukupno su nastradala 83 lica, gdje se ogleda smanjenje za 10 lica ili 10,8% u odnosu na uporedni period. Od ukupnog broja nastradalih, četiri lica su poginula, 17 je teže povrijeđeno i 62 lica su lakše povrijeđena.    

Načelnik Milekić je istakao da su policijski službenici uspješno obezbijedili 60 javnih okupljanja i 46 sportskih priredbi. Takođe, izborni proces na teritoriji koju operativno pokriva ova Uprava je protekao bezbjedno, uspješno je izvršeno obezbjeđenje svih predizbornih skupova kao i obezbjeđenje biračkih mjesta u toku izbornog dana.