Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Povratak na Servisne informacije | Informisanje javnosti » Servisne informacije

Zadovoljavajuće stanje bezbjednosti za devet mjeseci tekuće godine

| Bijeljina | Četvrtak, 25. oktobar 2018.

      U prostorijama Policijske uprave Bijeljina održana je redovna konferencija za novinare povodom prezentovanja rezultata rada za devet mjeseci 2018. godine. Konferenciji je prisustvovao načelnik Policijske uprave Bijeljina  Žarko Ćosić, načelnik Sektora kriminalističke policije Darko Kovrlija, načelnik Sektora policije Stjepan Terzić i inspektor Sektora policije Radenko Knežević.
      Uvodnim izlaganjem, prisutnim se obratio načelnik Policijske uprave Žarko Ćosić koji je istakao da je stanje bezbjednosti koje operativno pokriva Policijska uprava Bijeljina zadovoljavajuće, te da je za devet mjeseci evidentirano ukupno 783 krivična djela, što je za 37 krivičnih  djela manje nego u istom periodu prošle godine.
      Stanje bezbjednosti u drugim statističkim pokazateljima ukazuje na tendenciju pada krivičnih djela za oko 5% , a smanjen je broj prekršaja javnog reda i mira za 15%.
      Načelnik Ćosić je istakao da je u izvještajnom periodu  evidentirano 783 krivičnih djela, od čega je 640  krivičnih opšteg kriminaliteta, 56 krivičnih djela se odnose na privredni kriminalitet, 44 krivična  djela na zloupotrebu opojnih droga i 38 krivičnih  djela protiv bezbjednosti saobraćaja.
      Načelnik se osvrnuo i na ilegalne migrante, te istakao da su  problemi vezani sa ulaskom ilegalni migranata iz susjednih zemalja na naše područje  konstantno prisutni ali da se radi na rješavanju i zaštiti imovine i građana Republike Srpske i da nema evidentiranih krivičnih djela ni prekršaja koje su počinili migranti.
      U mjesecu avgustu pronađeno je 637 ilegalnih migranata, a u septembru  244, što što pokazuje  da je manji broj migranata zabilježen na području PU Bijeljina.
      U prvih devet mjeseci tekuće godine pronađeno je 1.371 ilegalnih migranata, a najveći broj pronađeni migranata je iz Pakistana, zatim Alžira, Irana, Avganistana, Iraka, a u šest  slučajeva nije se  mogla utvrditi zemlju porijekla.
      Darko Kovrlija, Načelnik Sektora kriminalističke  policije, je istakao da su policijski službenici PU Bijeljina u protekli devet  mjeseci evidentirali 640 krivičnih djela, nadležnim tužilaštvima su podnijeli 584 izvještaja o počinjenom krivičnom djelu, protiv 525 lica od čega je 127 povratnika u izvršenju krivičnih djela i 21  maloljetni počinioc krivičnih djela. Koeficijent ukupne rasvijetljenosti ovih krivičnih djela iznosi  oko 71%
      Iz oblasti zloupotrebe opojnih droga, u izvještajnom periodu  otkriveno je 44 krivičih   djela, a podnesen je  31  izvještaj protiv  38 lica.
      U  izvještajnom periodu, u oblasti privrednog kriminaliteta, otkriveno je 56 krivičnih djela, a  za počinjena krivična djela privrednog kriminaliteta podnesena su 40  izvještaja  protiv 59  lica.
      Načelnik Sektora policije Stjepan Terzić istakao je da je u izvještajom periodu, na području PU Bijeljina, evidentirano 391 narušavanja javnog reda i mira. Od ukupnog broja evidentiranih prekršaja, 122 su počinili povratnici u činjenju prekršaja, a evidentirano je i 17 maloljetnih počinioca prekršaja. Za počinjene prekršaja javnog reda i mira, policijski službenici su izdali 345 prekršajna naloga i podnijeli 90 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka. Broj narušavanja javnog reda i mira je manji za 15%, u odnosu na isti period prošle godine.
      Inspektor Sektora policije Knežević istakao da je u  izvještajnom periodu evidentirano 865 saobraćajnih nezgoda, od čega 13 nezgoda sa poginulim licima. U navedenim saobraćajnim nezgodama, nastradalo je 313 lica, od čega 14 smrtno, 65 je teško povrijeđeno, a 234 je lakše 
      Imajući u vidu navedene statističke pokazatelje, stanje bazbjednosti na području Policijske uprave Bijeljina se može ocijeniti kao zadovoljavajuće.