Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Povratak na Servisne informacije | Informisanje javnosti » Servisne informacije

Podnesen izvještaj za krivična djela „Ratni zločin protiv ratnih zarobljenika“ i „Neopravdano odgađanje povratka ratnih zarobljenika“

| Prijedor | Petak, 26. oktobar 2018.

Policijski službenici Policijske uprave Prijedor, Tužilaštvu BiH, podnijeli su Izvještaj o otkrivanju krivičnog djela i izvršioca protiv dva lica, zbog postojanja osnova sumnje da su u svojstvu nadređenih i odgovornih starješina Hrvatskih oružanih snaga počinila krivična djela „Ratni zločin protiv ratnih zarobljenika“ i „Neopravdano odgađanje povratka ratnih zarobljenika“, kao i protiv deset lica pripadnika navedenih snaga zbog postojanja osnova sumnje da su počinila krivično djelo „Ratni zločin protiv ratnih zarobljenika“ KZ BiH.

          Osumnjičena lica se terete da su u vremenskom periodu od prve polovine mjeseca maja 1995. godine do mjeseca avgusta 1997. godine, na području grada Splita, Republika Hrvatska, počinila krivična djela nad 26 ratnih zarobljenika, na način da su postupala suprotno pravilima Međunarodnog humanitarnog prava, kršeći odredbe člana 3. i člana 118. III Ženevske konvencije o postupanju sa ratnim zarobljenicima i odredaba člana 85. Dopunskog protokola br. I Ženevske konvencije iz 1977. godine.