Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Povratak na Novosti | Informisanje javnosti » Novosti

Podsjećamo građane da je od 15. novembra obavezno korišćenje zimske opreme

| Banja Luka | Utorak, 27. novembar 2018.

      Policijska uprava Banja Luka, podsjeća sve vozače, učesnike u saobraćaju  da u periodu od  15. novembra tekuće do 15. aprila naredne godine, sva motorna vozila MORAJU IMATI odgovarajuću zimsku opremu i MORAJU JE KORISTITI bez obzira na vremenske uslove.
      Dakle, pod zimskom opremom koju treba da imaju motorna vozila u zimskim uslovima, smatra se :
a) Za putnička motorna vozila i ostala motorna vozila čija najveća dozvoljena masa nije veća od 3.500 kg i nemaju više od 8 sjedišta:
1) zimski pneumatici na sva četiri točka. Zimska guma (pneumatik) je na svom boku označena sljedećim oznakama: MS, M+S ili M&S i znakom snježne pahuljice na stilizovanom obrisu planine s tri vrha, čija dubina gazećeg sloja po dubini iznosi najmanje 4 mm.
2) gume sa ljetnim profilom čija dubina gazećeg sloja iznosi minimum 4 mm i u priboru odgovarajući lanci koji se postavljaju na pogonskim točkovima u slučaju zimskih uslova.
b) Za motorna vozila čija najveća dozvoljena masa prelazi 3.500 kg i autobuse :
1) zimski pneumatici na pogonskim točkovima. Zimska guma (pneumatik) je na svom boku označena sljedećim oznakama: MS, M+S ili M&S i znakom snježne pahuljice na stilizovanom obrisu planine s tri vrha, čija dubina gazećeg sloja po dubini iznosi najmanje 4 mm, a pod zimskom opremom za ova vozila podrazumijeva se još i lanci za snijeg i priručni alat (lopata, vreća pijeska od 25 do 50 kg),
2) gume sa ljetnim profilom čija dubina gazećeg sloja po dubini iznosi minimum 4 mm i u priboru lanci koji se postavljaju na pogonskim točkovima u slučaju zimskih uslova, a pod zimskom opremom za ova vozila podrazumijevaju se još i priručni alat (lopata, vreća pijeska od 25 do 50 kg.
      Pripadnici Policijske uprave Banja Luka u narednom periodu će vršiti pojačanu kontrolu učesnika u saobraćaju, sa akcentom na kontrolu posjedovanja zimske opreme. Za neposjedovanje zimske opreme, prema Zakonom o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u Bosni i Hercegovini, izriče se novčana kazna od 40,00 KM i po potrebi takvo vozilo se isključuje iz saobraćaja.
     U cilju poboljšanja stanja u oblasti saobraćaja, apelujemo na vozače da poštuju zakonske obaveze u pogledu posjedovanja i korišćenja zimske opreme, te da u saobraćaju učestvuju sa tehnički ispravnim vozilima i tako zaštite sebe, ali i druge učesnike u saobraćaju.