Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Povratak na Servisne informacije | Informisanje javnosti » Servisne informacije

Četvrta sjednica Koordinacionog tjela za praćenje kretanja ilegalnih migranata Republike Srpske

| Banja Luka | Petak, 07. decembar 2018.

Koordinaciono tjelo za praćenje kretanja ilegalnih migranata Republike Srpske održalo je danas četvrtu sjednicu na kojoj je analizirana trenutna situacija i donijelo sljedeće zaključke:

1. Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike nastaviće da pruža maksimalnu pomoć Graničnoj policiji BiH u zaštiti granice od ilegalnog prelaska  i sprečavanju ulaska ilegalnih migranata.

2.Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske i u narednom periodu neće dozvoliti kretanje migranata bez nadzora i u tom cilju je intenzivirala rad na području svih policijskih uprava. U  saradnji sa lokalnim zajednicama i građanima radi se na pronalasku i otkrivanju ilegalnih migranata.

3. Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske nastaviće rad na otkrivanju organizovanih kriminalnih grupa i pojedinaca koji vrše krivična djela „Krijumčarenje ljudi“.

4. Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske iniciraće sastanak sa predstavnicima tužilaštava radi efikasnijeg procesuiranja migranata u slučajevima kada su isti izvršioci krivičnih djela.

U toku 2018. godine policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova pronašli su 4.426 migranata, koji su ilegalno ušli u BiH. Najviše ilegalnih migranata je pronađeno na području Policijske uprave Bijeljina.

U više od 90% slučajeva pronađeni migranti nisu imali lična identifikaciona dokumenta, a oko 95% njih su muškarci.

U periodu 01.01.-31.10.2018. godine, MUP Republike Srpske je Tužilaštvu BiH podnijelo 35 izvještaja, protiv 45 lica, zbog osnova sumnje da su počinili  37 krivičnih djela „Krijumčarenje ljudi“(čl. 189. KZ BiH). Od navedenog broja krivičnih djela, jedno je „Organizovani kriminal“ u vezi sa krijumčarenjem ljudima.

Istovremeno, u Republici Srpskoj evidentirana su dva krivična djela izvršena od strane migranata i to:

 - 21.11.2018. godine u mjestu Čatrnja, Gradiška, migrant iz Iraka (33) izvršio je iznudu nad dva migranta iz Irana. Izvršilac je lišen slobode i predat Okružnom javnom tužilaštvu Banja Luka. Protiv njega je podnesen izvještaj tužilaštvu o počinjenom krivičnom djelu „Iznuda“.

- 02.12.2018. godine u mjestu Poljavnice, opština Novi Grad, državljanin Egipta i državljanin Alžira izvršili su KD „Teška krađa“, na način da su razbili staklo na prozoru privatne kuće i provalili u kuću. Policijski službenici su ih zatekli na licu mjesta izvršenja krivičnog djela i lišili slobode. Protiv izvršilaca će tužilaštvu biti podnesen izvještaj o počinjenom krivičnom djelu.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske evidentiralo je ove godine i jedno krivično djela na štetu migranata - 05.11.2018. godine u Foči dva nepoznata lica izvršila su razbojništvo nad dva državljanina Sirije i tom prilikom su otuđili 2.000 evra i tri mobilna telefona. Tužilaštvu je podnesen je izvještaj o počinjenom krivičnom djelu.